Foto: Reuters/Scanpix

Nākamā patvēruma meklētāju grupas pārvietošana uz Latviju no Eiropas dienvidvalstīm ir gaidāma "tuvākajās dienās" un tajā varētu būt 10 līdz 20 cilvēku, trešdien žurnālistiem sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Nav precīzi zināms, kad šī grupa varētu ierasties, jo tas var notikt gan šonedēļ, gan nākamnedēļ, gan vēlāk. Pētersone-Godmane skaidroja, ka precīzs ierašanās datums netiks minēts, bet sabiedrība tiks informēta, kad patvēruma meklētāji būs ieradušies un robežsardze būs veikusi primārās darbības.

Sagaidāms, ka sešiem atbilstoši Eiropas Savienības iekšējai pārdalei pašlaik jau Latvijā uzņemtajiem patvēruma meklētājiem tiks piešķirts alternatīvais vai bēgļa statuss, jo līdz šim nav konstatēti iemesli, lai atteiktu statusa piešķiršanu, norādīja IeM valsts sekretāre. Pagaidām nav zināms, kad notiks statusa piešķiršana, bet tas notiks atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajiem termiņiem.

Godmane-Pētersone atbildes uz jautājumiem sniedza pēc Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdes, kurā deputāti iztaujāja atbildīgo institūciju pārstāvjus par patvēruma meklētāju uzņemšanas un integrēšanas pieredzi un perspektīvām.

Kā iepriekš skaidroja amatpersona, Latvija kopumā apņēmusies patvēruma meklētājus pārvietot divu gadu laikā. No šī termiņa ir pagājuši pieci mēneši, līdz ar to katru mēnesi uz Latviju varētu nogādāt aptuveni 30 cilvēkus, taču šāds skaits ir tikai provizorisks, un atkarībā no dažādiem apstākļiem mēnesī pārvietojamo skaits un termiņš var mainīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!