Foto: Shutterstock
Nākamnedēļ dienasgaismu ieraudzīs plaši apspriestie un kritizētie valsts apmaksātie pirmslaulību kursi - pirmie desmit pāri, kuri nolēmuši reģistrēt savu laulību dzimtsarakstu nodaļā, sāks apgūt laulības dzīves pozitīvās puses un trūkumus, sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Tieslietu ministrijā (TM) skaidro - kursu mērķis neesot panākt pēc iespējas vairāk laulību noslēgšanu, bet iepazīstināt pārus ar dzīves situācijām, kas viņus sagaida, esot laulībā. Tajos tiks stāstīts, ko sagaidīt no ģimenes dzīves, kā plānot mājsaimniecību budžetu, audzināt bērnus un sakārtot kopdzīves tiesiskos aspektus.

"Mūsu mērķis ir stabilas ģimenes. Ar šīm te mācībām mēs nevēlamies par katru cenu palielināt noslēgto laulību skaitu. Ja kāds pāris pēc šīm mācībām sapratīs, ka mums laikam vēl ir jāpagaida vai mums ir jāpieaug - tad jā, mēs šo mērķi esam sasnieguši," raidījumam norādīja TM Dzimtsarakstu departamenta vadītāja Solvita Saukuma-Laimere.

Kopumā šogad paredzēts apmācīt 50 pārus, un valstij tas izmaksās 8000 eiro. 24 stundu mācību kurss sastāv no četriem moduļiem - finanšu pratība, laulības tiesiskie, psiholoģiskie un ētiskie aspekti, vecāku pienākumi un atbildība. Patlaban mācībām pieteikušies 13 pāri, lielākoties no Rīgas.

Pirms vairākiem gadiem plašu ažiotāžu izraisījušās sadaļas kursa programmā esot labotas, un pretenziju nevienam vairs neesot.

Viena no iestādēm, kas īstenos mācību programmas pilotprojektu, ir biedrība "Svētās ģimenes māja", kas šādus kursus rīkojusi arī iepriekš. Biedrībā atklāj, ka tiešām ir bijuši gadījumi, kad pāri pēc šādiem kursiem pārdomā.

"Mēs, kad aicinām cilvēkus, mēs tieši tā arī sakām, jo komunikācija ar citiem pāriem palīdzēs saprast, vai jūs esat viens otram radīti, vai jūs vispār esat gatavi kļūt par ģimeni. Ir bijuši gadījumi, kad pāri tiešām pārdomā," atzina "Svētās ģimenes māja" centra vadītāja Inese Šveikle.

Ar mācību programmas saturu iepazīstinātas arī dzimtsarakstu nodaļas, kuras, reģistrējot laulību pieteikumus, tagad piedāvā pāriem iespēju iziet šīs apmācības. Pāru reakcija uz šādu piedāvājumu esot dažāda, bet kopumā topošie jaunlaulātie reaģējot pozitīvi.

"Mums ir grūti teikt, ko pāris dara pēc tam. Šeit piedāvājot šo informāciju, varam noticēt, ka viņi ies un pieteiksies un noklausīsies šo kursu. Divi pāri izteica tiešām, ka viņi noteikti ies, ka tā lieta viņus interesē, bet ir pāri, kuri pasaka, ka laiks ir plānots un aizņemtības dēļ netiek," sacīja Dzimtsarakstu nodaļas vecākā inspektore Maiga Lībiete.

Raidījums atgādina, ka pagājušajā gadā Latvijā noslēgti 13 000 laulību, savukārt šķirto laulību skaits gada laikā pārsniedz 6000. Vairums ģimeņu izjūk pēc kopā nodzīvotiem pieciem līdz deviņiem gadiem. Vairāki simti ir tādu, kuri kopā nespēj nodzīvot pat gadu. Taču tā ir tikai redzamā daļa, jo Latvijā daudzi pāri dzīvo kopā neprecējušies, atgādina LNT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!