Otrdien, 27. jūlijā, durvis pacientiem vērs Cēsu klīnikas iekšķīgo slimību nodaļa modernizētās un pilnībā pārbūvētās telpās ārstniecības korpusa piektajā stāvā.

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansēto investīciju projektu, Cēsu klīnikā iegādātas mūsdienīgas medicīnas tehnoloģijas, pakāpeniski nomainot vecās, proti, fibrogastroskops, fibrokolonoskops, 3D laparoskopiskā video sistēma, ultrasonogrāfs, operāciju galds, divu detektoru digitālā rentgena iekārta. Vairākas medicīniskās tehnoloģijas atbilstoši ERAF līguma prasībām iegādātas Vidzemes slimnīcai.

Ārstniecības korpusā atjaunota ventilācijas sistēma, apkures sistēma, pārējās ēkas komunikācijas, kas nebija mainītas kopš 1975. gada. Patlaban nodaļas telpas ceturtā stāvā plānots nodot ekspluatācijā šā gada oktobra beigās. Nomainīti divi lifti.

Papildus, lai nodrošinātu epidemioloģiski pareizu darbinieku plūsmu uz un no darba vietas, par klīnikas līdzekļiem pagrabstāvā tiks izbūvētas arī darbinieku ģērbtuves.

Iekšķīgo slimību nodaļā piektajā stāvā izveidotas vienvietīgas un trīsvietīgas palātas. Katrā palātā ir savs sanitārais mezgls, trīsvietīgajās palātās – arī dušas telpa. Būtiski tas, ka tagad palātas ir pietiekami lielas un plašas, atvēlot katram pacientam vajadzīgo platību atbilstoši mūsdienu normatīvo aktu prasībām. Pirms remonta nodaļā bija arī palātas pieciem līdz sešiem pacientiem, turklāt daļa bez individuāliem sanitārajiem mezgliem. Piektajā stāvā pavisam ir 32 gultas vietas.

Katra pacienta gultas vieta aprīkota ar mūsdienīgu iekārtu – paneli, kurā iebūvēta skābekļa padeves sistēma, elektrības padeve, tajā skaitā datortīkliem, mazais apgaismojums un virsgaisma pacienta ērtībām, medicīnas personāla izsaukuma poga. Smagi slimiem pacientiem pieejams arī saspiestais gaiss, lai varētu pieslēgt plaušu mākslīgo ventilāciju. Līdz šim tāda iespēja stacionārā bija tikai reanimācijas nodaļas pacientiem.

Pacientu ērtības un aprūpes iespējas būtiski uzlabo iepriekšējos gados par klīnikas līdzekļiem iegādātās kvalitatīvās, elektroniski vadāmās četrdaļīgās ergonomiskās gultas ar pretizgulējumu profilaktiskajiem matračiem, kā arī funkcionālie skapīši, kurus var pielāgot atbilstoši pacientu vajadzībām.

Darbinieku un tehniskajām vajadzībām izveidots atsevišķs lifts, kas ved tieši uz nodaļām, smagāk slimo pacientu palāta izvietota pie māsu posteņa, noteiktas telpas paredzētas medikamentu sadalei, procedūru veikšanai, lai šīs manipulācijas nebūtu jāveic palātā. Izveidota sarunu telpa, kur ārsts var netraucēti tikties ar pacienta piederīgajiem. Personālam iekārtota ērta un plaša dušas telpa. Savukārt ārstu, virsmāsas un māsas administratores kabineti ierīkoti ārpus nodaļas, nodalot ārstniecisko darbu no citu pienākumu veikšanas.

ERAF projekts "Infrastruktūras un medicīnas tehnoloģiju atjaunošana Cēsu klīnikā un medicīnas tehnoloģiju iegāde Vidzemes slimnīcā, kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai Vidzemē" tika sākts 2018. gadā. To pilnībā plānots pabeigt nākamajā gadā.

Projekta attiecināmās izmaksas ir 1 394 049 eiro, tajā skaitā 85% ERAF un 9% valsts budžeta līdzfinansējums. Papildus projektā piešķirtajam finansējumam pārbūves darbu veikšanai 1,7 miljonus eiro paredzēts ieguldīt no klīnikas līdzekļiem. Projekta kopējās izmaksas lēšamas 3,1 miljona eiro apmērā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Cēsu klīnika" apgrozījums pērn sasniedza 7 200 613 eiro, peļņa – 261 459 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!