Foto: DELFI
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) un Iekšlietu ministrija (IeM) aicina pirms katra ieplānotā brauciena rūpīgi pārliecināties, vai pase ceļošanai ir derīga.

Kā portālu "Delfi" informēja PMLP pārstāvji, šajās dienās PMLP vērsušies vairāki iedzīvotāji, kuriem gadumijā ieplānotais ārzemju ceļojums beidzies, vēl īsti nesākoties – ceļošanai nederīgas pases dēļ šiem cilvēkiem lidostā liegta izlidošana, tādēļ nācies atgriezties mājās.

Īpašu vērību ceļošanas dokumentiem vajadzētu pievērstu arī tūrisma kompānijām, kas organizē atpūtu ārzemēs. Tā kā paši ceļotāji bieži vien nav informēti par jaunākajām izmaiņām normatīvajos aktos, tieši tūrisma kompānijas ir tās, kas varētu palīdzēt saviem klientiem izvairīties no nepatīkamiem pārdzīvojumiem, ja pirms lidmašīnas biļešu vai viesnīcu rezervēšanas, pārliecinātos par ceļotāja pases derīgumu.

PMLP atgādina, ka ceļošanai nav derīgas visas Latvijas pilsoņu pases, kas izsniegtas līdz 2002.gada 30.jūnijam (ar ielīmētu fotokartīti). Savukārt ceļojumiem ārpus Šengenas zonas no pagājušā gada 1.novembra vairs nav izmantojamas pases, kas izsniegtas ar derīguma termiņu 50 gadi.

Lielākoties šis ierobežojums skar gados vecākos iedzīvotājus, kuri ieplānojuši doties uz Īriju vai Lielbritāniju, kas vienīgās no visām Eiropas Savienības valstīm neietilpst Šengenas zonā, kā arī tos, kas ceļo uz Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, ASV vai citām valstīm, kuras nepiemēro Schengen Aquis noteikumus.

Visas pārējās Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases ir derīgas gan ceļošanai, gan dzīvošanai Latvijā līdz to derīguma termiņa beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!