Ar Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) līdera Jura Bojāra izstrādātajiem Satversmes grozījumiem plaša sabiedrība tiks iepazīstināta jau piektdien, savukārt nākamnedēļ LSDSP sāks parakstu vākšanas kampaņu par grozījumu iesniegšanu Saeimā.
LSDSP vāks parakstus referendumam par izmaiņām Satversmē

Bojārs pastāstīja, ka latviešu valodā Satversmes grozījumi tiks publicēti 350 tūkstošos eksemplāru un paredzams, ka jau nākamās nedēļas beigās apjomīgā Satversme būs iztulkota arī krievu valodā un tiražēta krievu valodā rakstošajā presē.

LSDSP Saeimas frakcijas vadītājs Valdis Lausks pauda pārliecību, ka nepieciešamos 10 tūkstošus notariāli apstiprinātu parakstu izdosies savākt jau līdz 1.maijam. Partijas vadība arī norādīja, ka paraksti tiks vākti visos Latvijas rajonos, kuros būs pieejami notāra pakalpojumi. Rīgā paredzēts izveidot trīs parakstu vākšanas vietas.

Bojārs pauda pārliecību, ka partijai noteikti izdosies savākt ne vien nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu, bet arī gūt 10% balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju atbalstu referenduma rīkošanai par Satversmes grozījumiem.

Viņš gan atzina - ja tomēr 10% vēlētāju balsu neizdosies savākt, LSDSP izstrādātos Satversmes grozījumus iesniegs likumā paredzētā kārtībā. "Pagaidām gan sociālās aptaujas liecina, ka 50% atbalsta izstrādātos Satversmes grozījumus, un pie tādiem socioloģisko aptauju rezultātiem referendumama jāiziet cauri."

LSDSP ģenerālsekretārs Jānis Dinēvičs gan atzina, ka tikai 6% Latvijas iedzīvotāju ir izlasījuši Bojāra Satversmi. Bojārs vairākkārt uzsvēra, ka partija dara visu, lai cilvēkiem būtu iespēja iepazīties ar Satversmes grozījumiem. "Cilvēkiem ir pietiekami daudz laika - gandrīz visa vasara, lai iepzītos ar mūsu izstrādāto projektu. Būtu loģiski, ja mēs varētu šo procesu pabeigt līdz Saeimas vēlēšanām," sacīja LSDSP līderis.

Bojārs, komentējot, kāpēc grozījumi Satversmē, viņaprāt, nepieciešami, uzsvēra - "gribu visiem likt auz auss, ka valsts konstitūcija ir valsts darbības regulēšanas mehānisms, līdzīgi kā datoram programma, ja programma ir slikta - kompjūters rīstīsies," klāstīja Bojārs.

LSDSP vadītājs sarunā ar žurnālistiem konstitūciju vairākārt salīdzināja ar tehniku. "Jūs varat paņemt 1922.gada auto, labot to un lāpīt, bet tā tik un tā neies kā mūsdienu "Mercedes"," teica Satversmes grozījumu izstrādātājs. Viņš arī centās atspēkot kritiku par to, ka Satversme ir pārāk gara.

"Patiesībā tā pat ir nedaudz īsāka par labākajām Eiropas konstitūcijām." Viņš arī uzsvēra, ka Satversmes grozījumus nevar uzskatīt par sociāldemokrātu Satversmi, jo grozījumu tapšanā piedalījušies gan zinātnieki, gan juristi, gan sabiedrisko organizāciju un Pašvaldību savienības pārstāvji. Bojārs arī prognozēja, ka Satversmes grozījumiem tiks veltīts daudz kritikas. "Paredzu, ka būs liela noriešana - slikta, jo radījis Bojārs, slikta, jo radījusi LSDSP," pauda partijas līderis.

Tikšanās laikā ar žurnālistiem Satversmes grozījumu izstrādātājam uzdeva jautājumus par to, kāpēc Bojārs noteicis minimālo vecuma cenzu - 50 gadu Valsts prezidentam un 40 gadu Ministru prezidentam. Kā arī to, kāpēc parlamenta vēlēšanās varēs piedalīties tikai tās partijas, kurām ir ne mazāk kā 2000 biedru. Bojārs pauda pārliecību, ka augstākajām amatpersonām jābūt ar lielu dzīves pierdzi, tāpēc viņš izšķīries par šādu vecuma cenzu noteikšanu. Savukārt runājot par minimālo partijas biedru skaitu, viņš uzsvēra - "nepieciešams, lai valstī butu atbildīga politiskā sistēma un tikai lielas partijas var realizēt atbildīgu un ilglaicīgu politiku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!