Foto: LETA

Valdība nākamnedēļ lems par jauniem Covid-19 ierobežojumiem, kuri tiks veidoti, balstoties drošības zonu principā, preses konferencē pēc valdības sēdes pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka virzienu, kādā ministrijas domā par jauniem Covid-19 ierobežojumiem, var nojaust, ja paskatās atsevišķus priekšlikumus, kas ieviesti transporta sektorā, piemēram, komercpārvadājumus var sniegt dzeltenajā režīmā, balstoties uz trīs veidu Covid-19 sertifikātiem.

Veselības ministrija arī agrāk norādījusi, ka drošības pasākumi jābalsta uz noteiktiem principiem – klātienes mācības, droša pakalpojumu sniegšanas vide un maksimāli neierobežota ekonomika, pāri visam ņemot vērā arī epidemioloģiskās drošības situāciju.

Pavļuts norādīja, ka drošības pasākumi varētu tikt balstīti drošības zonu loģikā. "Pieaugot riskiem, jāpalielina pakalpojumu skaits, kas tiek sniegti paaugstinātas drošības apstākļos, balstoties uz sertifikātu sistēmu," pauda Pavļuts.

Vienlaikus ministrs norādīja, ka mājsēde ir galējs drošības pasākums, kas šajā posmā netiek apsvērts.

Preses konferencē Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka saslimstības līmenis līdzinās 2020. gada novembrim, taču mirstības līmenis atpaliek par divām nedēļām, kas nozīmē, ka vakcīna ir efektīva.

Viņš norādīja, ka svarīgi ir ne tikai uzrakstīt pasākumus, kurus vajadzētu ievērot, jo, ja no iedzīvotāju puses tiktu atbalstīti līdzšinējie individuālie drošības pasākumi, piemēram, masku lietošana, distances ievērošana, tas jau inficēšanās risku samazinātu.

"Epidemiologi atbalsta darba un pasākumu veikšanu atbilstoši drošības režīmiem attiecībā uz vakcinētiem un nevakcinētiem cilvēkiem, kā arī atgriešanos uz distancētu pakalpojumu sniegšanu vai darba veikšanu, ja tas ir iespējams un netraucē darba procesu," norādīja Perevoščikovs.

Jau vēstīts, ka Latvijā turpina augt Covid-19 izplatība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!