Nākamnedēļ valdība lems par kārtību, kādā izvērtē un apstiprina mācību literatūru, kas noteiks, ka mācību literatūras izvērtēšanas izdevumus daļēji sedz izdevējs saskaņā ar Valsts izglītības satura centra (VISC) maksas pakalpojumu cenrādi un ka recenzentus mācību literatūras izvērtēšanai izvēlas VISC.

Šāds noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu apstiprināšanai iesniegtās mācību literatūras objektīvu un kvalitatīvu izvērtēšanu.

Noteikumu projektā noteiktas profesionālās prasības mācību literatūras recenzentiem.

Lai apstiprinātu mācību literatūras atbilstību pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības valsts standartam, izdevējam būs jāiesniedz VISC izvērtējamā mācību literatūra. VISC izvēlēsies recenzentus, kuri izvērtē mācību literatūras atbilstību standartam un, pamatojoties uz recenzentu atzinumu, VISC pieņems lēmumu.

VISC lēmumu apstiprināt mācību literatūras atbilstību standartam vai lēmumu par atteikumu apstiprināt mācību literatūras atbilstību standartam VISC nosūta izdevējam viena mēneša laikā no izdevēja iesnieguma par mācību literatūras izvērtēšanu saņemšanas dienas.

Lēmumu apstiprināt mācību literatūras atbilstību standartam vai lēmumu par atteikumu apstiprināt mācību literatūras atbilstību standartam var apstrīdēt Izglītības un zinātnes ministrijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Projekts paredz iesniegt VISC apstiprinātās un izdotās mācību literatūras kontroleksemplārus, kurus uzglabā VISC. Informācijas apmaiņa notiek rakstveidā. Informācija par apstiprināto mācību literatūru būs pieejama VISC mājaslapā.

Izdevēju samaksa par apstiprināšanai iesniegtās mācību literatūras izdevumu komplektu, kura apjoms ir septiņas autorloksnes (40 000 raksta zīmju, ieskaitot atstarpes) vai vairāk, izvērtēšanu būs 16 lati par vienas autorloksnes izvērtēšanu. Par komplektu tulkojumu, kuru apjoms ir septiņas autorloksnes vai vairāk, izvērtēšanu būs jāmaksā 16 lati. Savukārt par komplektu, kuru apjoms ir mazāks par septiņām autorloksnēm, izvērtēšanu maksa par viena komplekta izvērtēšanu būs 112 lati. Par komplektu tulkojumu, kuru apjoms ir mazāks par septiņām autorloksnēm, izvērtēšanu būs jāmaksā 112 lati.

IZM prognozē, ka valsts pamatbudžetā par VISC sniegto pakalpojumu tiks iekasēti 16 000 latu.

Pašlaik ārējie normatīvie akti nenosaka kārtību, kādā VISC izvērtē un apstiprina mācību literatūras atbilstību pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības valsts standartam. Nav arī reglamentēts, kas sedz izdevumus, kas saistīti ar mācību literatūras atbilstības standartam izvērtēšanu.

Valsts budžetā nav paredzēti līdzekļi mācību literatūras izvērtēšanas nodrošināšanai. Izmaksas, kas saistītas ar mācību literatūras izvērtēšanu, pašlaik faktiski sedz izdevēji, paši slēdzot līgumus ar recenzentiem, kuri sniedz atzinumu, vai izdevēja centram iesniegtā mācību literatūra atbilst standartam. Nav noteiktas arī profesionālās prasības recenzentiem.

Patlaban līgumus par mācību literatūras atbilstības standartam izvērtēšanu tās sagatavošanas laikā ar recenzentiem slēdz izdevēji bez VISC starpniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!