Foto: stock.xchng
Lai pārbaudītu trauksmes sirēnu tehnisko gatavību un skaņas signāla dzirdamību, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ceturtdien, 25.novembrī, plkst.11 visā Latvijā uz trim minūtēm ieslēgs trauksmes sirēnas, liecina informācija Iekšlietu ministrijas un tās padotības iestāžu nākamās nedēļas notikumu kalendārā.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem trauksmes sirēnu gatavības pārbaude tiek veikta divas reizes gadā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata satraukties un nekāda turpmāka rīcība nav nepieciešama. Pirms trauksmes sirēnu pārbaudes VUGD parasti aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu klientus par to, lai neradītu lieku paniku.

Trauksmes sirēnas paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai par ārkārtējām situācijām, notikušām dabas vai tehnogēnām katastrofām vai to draudiem.

Savukārt citkārt, izdzirdot sirēnas signālu, jāklausās radio vai jāieslēdz televizors, kur šādos gadījumos tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par vēlamajiem aizsardzības pasākumiem un drošu uzvedību katastrofu un avāriju gadījumos.

Sirēnas ir izvietotas ar aprēķinu, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā, tomēr šī dzirdamība ir atkarīga arī no vēja stipruma, gaisa mitruma un citiem apstākļiem.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pēdējo reizi trauksmes sirēnas visā Latvijas teritorijā vienlaicīgi tika iedarbinātas traģiski bojā gājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska bēru dienā - šā gada 18.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!