Foto: F64
Ēkas Rīgā, Priedaines ielā 20, īpašnieks atteicies no pašvaldības piedāvājuma pārdot tai ēku par aptuveni 200 tūkstošiem eiro, otrdien, 6. novembrī, žurnālistus informēja Rīgas domes (RD) Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs pastāstīja, ka piedāvājis SIA "Prana Property" piederošās domājamās daļas atpirkt, vai vietā piedāvāt līdzvērtīgu īpašumu.

"Diemžēl mūsu piedāvājumu "Prana Property" nepieņēma. Piedāvājām 60 eiro par vienu kvadrātmetru cenu kā par neapbūvētu zemesgabalu, līdz ar to kopējās izmaksas būtu ap 200 000 eiro. Šo cenu neakceptēja," tikšanās iznākumu aprakstīja Burovs.

Pašvaldība arīdzan sagatavoja sarakstu ar līdzvērtīgiem nekustamajiem īpašumiem, taču līdz to skatīšanai sarunu gaitā neesot tikts, jo uzņēmumu maiņa neesot interesējusi.

"Nevajag skaitīt svešu naudu, bet jāsaprot, ka ēkas pabeigšanai vajag aptuveni sešu miljonu investīcijas. Mēs piedāvājām 60 eiro par kvadrātmetru kā maksimālo cenu par neapbūvētu zemesgabalu. Mēs šai ēkai neredzam ne dzīvojamo, ne kādu citu funkciju. Mēs plānojam šo ēku nojaukt, tāpēc vienīgā juridiskā iespēja bija samaksāt ap 200 000 eiro," teica Burovs, aicināts komentēt RD piedāvājumu par 3,9 miljoniem eiro iegādāto namu atpirkt par daudz mazāku summu.

Zemesgrāmatā pieejamā informācija liecina, ka vairums dzīvojamā nama Priedaines ielā 20 domājamo daļu pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai, bet aptuveni 30% – SIA "Prana Property". Proti, pašvaldībai pieder zeme 7340 kvadrātmetru platībā pie ēkas, bet "Prana Property" – pats nams 3025 kvadrātmetru platībā.

"Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka "Prana Property" ir Igaunijas bankas "Coop Bank" meitasuzņēmums. No SIA "Homburg Zolitūde" aptuveni 30% ēkas domājamo daļu 2017. gadā "Prana Property" iegādājās par 3,9 miljoniem eiro.

"Prana Property" valdes loceklis Rauls Keskūla pēc tikšanās ar Burovu teica, ka uzņēmums ir atvērts priekšlikumiem un meklēs kompromisos ar Rīgas domi. Viņš pauda, ka apzinās Zolitūdes traģēdijas doto fonu un cer ar RD panākt abpusēji pieņemamu darījumu. Keskūlu neapmierināja RD mēģinājums izmantot neapbūvēta zemesgabala cenu.

"Diez vai RD kādreiz šo māju piekritīs nopirkt par dažiem miljoniem, lai pēc tam to uzreiz nojauktu," turpmāko vienošanās meklēšanu ieskicēja Burovs.

Vēstīts, ka nama Priedaines ielā 20 īpašniekus 19. oktobrī uzklausīja RD Vidi degradējošo būvju komisijā, kur "Prana Property" apliecināja ieceri dzīvojamo ēku pabeigt, bet līdzās tai iekārtot parku un pazemes autostāvvietu. Nama pirmajā stāvā, kur vajadzēja atrasties "Maxima" noliktavai, īpašnieki nolēmuši iekārtot "skaistu fasādi un veikalus".
Foto: Rīgas dome

Šai iecerei iebilda uz sēdi atnākušie Zolitūdes traģēdijā cietušie, kā arī vairāki RD deputāti. Komisijas vadītājs Burovs pastāstīja, ka RD pozīcija ir veikt sadali tā, lai teritorija ap dzīvojamo māju ir minimāla. Pašvaldība arīdzan būtu gatava par saviem līdzekļiem ēku nojaukt.

Savukārt 16. novembrī, piecas dienas pirms Zolitūdes traģēdijas piektās gadadienas, komisijas sēdē plānots Priedaines ielas 20 namu apspriest vēlreiz, jo īpašniekiem RD uzdeva līdz šai sēdei sagatavot ēkas tehniskā stāvokļa novērtējumu un uzlabot tās vizuālo stāvokli. Ja "Prana Property" neizpildīs RD uzdevumu, pašvaldība lems par paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu uzņēmumam.

Veikalā "Maxima" 2013. gada 21. novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!