Foto: LETA

Narkotikas apēd mūsu nākotni, tā šodien jauno psihoaktīvo vielu ierobežošanai veltītajā preses konferencē sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas galvenais speciālists Viesturs Liguts.

Neraugoties uz valstiskā līmenī veiktajiem pasākumiem psihoaktīvo augu maisījumu izplatīšanas ierobežošanai, slimnīcas Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā joprojām ik dienu mediķu palīdzība nepieciešama vairākiem cilvēkiem ar tādām izpausmēm kā halucinācijas, neadekvāta un nekontrolējama uzvedība, paaugstināta nervozitāte un agresivitāte, kas rada aizdomas par psihoaktīvo vielu lietošanu, norāda slimnīcas speciālisti.

Liguts šodien informēja, ka kopš februāra slimnīcā ievesti 272 šādi pacienti, no kuriem puse bijuši 18-25 gadus veci. Pērn visa gada laikā slimnīcās tika nogādāti 102 šādi pacienti, viņš piebilda.

Mediķis gan norādīja, ka kopš aprīļa slimnīcā ievesto psihoaktīvo vielu lietotāju skaits ir mazinājies līdz aptuveni diviem cilvēkiem dienā. Ja martā mediķu aprūpē nokļuva 173 šādi pacienti, tad aprīlī tie bija 59, bet maija pirmajās divās nedēļās - 16.

Jau ziņots, ka Saeima aprīlī steidzamības kārtā ieviesa kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētās legālās narkotikas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums. Grozījumus Krimināllikumā virzīja Saeimas Juridiskā komisija, un 3.aprīlī Saeimā tie tika apstiprināti galīgajā lasījumā.

Savukārt 15.maijā Saeimas deputāti galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, nosakot jaunus ierobežojumus minēto vielu izplatībai. Krimināli būs sodāma pamudināšana lietot jaunas psihoaktīvās vielas, piemēram, piedāvājot "pamēģināt", kā arī šo vielu ievadīšana organismā pret personas gribu.

6.maijā valdība nolēma piešķirt Veselības ministrijai (VM) papildu finansējumu 62 657 eiro apmērā pusaudžu-narkomānu rehabilitācijai un atvēlēt vēl 126 275 eiro slimnīcām papildu izdevumu segšanai saistībā ar narkoloģisko un toksikoloģisko pacientu skaita strauju pieaugumu. Savukārt 20.maijā tika nolemts piešķirt VM papildu finansējumu 294 280 eiro apmērā bezmaksas veselību veicinošu pasākumu organizēšanai šovasar ar mērķi mazināt jauno psihoaktīvo vielu lietošanu bērnu un jauniešu vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!