Foto: LETA
Latvijā epidēmijas apmēru ir sasniegusi "legālo narkotiku" lietošana un tās izraisītās sekas. Šī "slimība" ielaista dēļ Veselības ministrijas nespējas vadīt tās pārraudzībā un pakļautībā esošās valsts iestādes – Zāļu valsts aģentūru (ZVA) un Veselības inspekciju (VI), pārliecināts ir Latvijas Aptiekāru asoicācijas vadītājs Guntis Belēvičs.

Pēc Latvijā spēkā esošā Farmācijas likuma tā dēvētās "legālās narkotikas" ir zāles.

Belēvičs ir pārliecināts, ka, lai šo lietu sakārtotu, nav jāizgudro ritenis no jauna. Atbilstoši Latvijas Farmācijas likumam "zāles ir ... jebkura viela vai vielu salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēka organismā ... ar mērķi ... pārveidot fizioloģiskas funkcijas, izraisot farmakoloģisku ... iedarbību." Tātad "spaiss", neatkarīgi no tā, vai to nodēvē par "kaktusu mēslojumu" vai "pīpju tīrāmo līdzekli", ir zāles. Par zāļu novērtēšanu, izplatīšanu un farmaceitiskās darbības licencēšanu atbild ZVA, norāda Belēvičs.

Savukārt Veselības inspekcijai atbilstoši noteikumiem ir jānodrošina zāļu tirgus uzraudzība. Veselības inspekcijai ir tiesības "aizliegt vai apturēt zāļu izplatīšanu", "organizēt zāļu paraugu laboratorisko ekspertīzi", "pārtraukt iedzīvotāju un patērētāju interesēm, veselībai un dzīvībai kaitīgu darbību vai bezdarbību".

"Lai sāktu pildīt to, kas jau noteikts likumā, Veselības ministrei ir vajadzīga tikai politiskā griba, savukārt ierēdņiem – vajadzētu vismaz baidīties zaudēt amatu", turpina Belēvičs.

"Delfi" jau ziņoja, ka jautājumu par "legālo narkotiku" ierobežošanu otrdien skata valdības sēdē – premjerministre Laimdota Straujuma (V) lūgusi Iekšlietu un Veselības ministrijas sagatavot informāciju par "legālo narkotiku" izplatību un to, kas būtu darāms, lai to ierobežotu.

Latvijas Aptiekāru asociācija apvieno farmācijas nozarē darbojošās fiziskās un juridiskās personas sekmīgai to saimniecisko un tiesisko interešu aizsardzībai, tādējādi veicinot farmācijas nozares vispārēju attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!