Šogad narkotiku izplatības ierobežošanai bērnu vidū plānots veikt izmaiņas likumdošanā, lai ieviestu obligātās veselības pārbaudes skolēniem visās skolās - pamatskolās, vidusskolās, arodskolās u.c.
Līdz ar to varētu kontrolēt, kurš no skolēniem ir lietojis narkotikas vai citas apreibinošas vielas un atbilstoši rīkoties.

Tas trešdien pārrunāts Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sēdē, informēja Iekšlietu ministrijas Preses centra vadītāja Laura Karnīte.

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC) vērsis padomes uzmanību uz situāciju atkarību izplatībā bērnu vidū un rosinājis Veselības ministrijai apsvērt iespēju veikt grozījumus likumdošanā, paredzot piespiedu ārstēšanas piemērošanu atkarībā esošajiem bērniem, ja šāda atkarība ir profesionāļu konstatēta.

Savukārt veselības ministrs Vinets Veldre solīja apsvērt šādu iespēju un šogad nākt klajā ar attiecīgiem ierosinājumiem, vienlaikus norādot, ka jautājums ir gan nepieciešams, gan arī juridiski un praktiski sarežģīts. Ministrs piedāvāja ieviest obligātās veselības pārbaudes skolēniem visās skolās.

Viņš norādīja, ka šis jautājums jāskata kompleksi, tai skaitā domājot par to, kas notiks ar medicīniski izārstētajiem bērniem pēc ārstniecības programmas pabeigšanas, lai viņi neatgrieztos pie narkotiku lietošanas.

Kā ziņots, trešdien Ministru kabinetā notika Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sēde, kurā tika izvērtētas ANO Starptautiskās narkotiku kontroles valdes sniegtās rekomendācijas valdībai, kas tapušas pēc 2006.gadā veiktā situācijas novērtējuma par starptautisko narkotiku kontroles līgumu ieviešanu Latvijā.

Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padome ir no citiem koordinācijas veidojumiem neatkarīga institūcija, kuras uzdevumos ietilpst koordinēt valsts un pašvaldību institūciju, kā arī to pakļautībā un pārraudzībā esošo iestāžu un citu publisko un privāto tiesību subjektu darbību narkotisko un psihotropo vielu un prekursoru legālās un nelegālās aprites kontrolē un narkomānijas novēršanā un apkarošanā.

Padomi vada Ministru prezidents un tās sastāvā ir iekšlietu ministrs, tieslietu ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, labklājības ministrs, Finanšu ministrijas valsts sekretārs, veselības ministrs, Nacionālo bruņoto spēku štāba priekšnieks, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās, Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors, Narkoloģijas valsts aģentūras direktors, Valsts policijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks un Latvijas Policijas akadēmijas rektors.

Padomes sēdēs ar padomdevēja tiesībām ir tiesīgs piedalīties ģenerālprokurors vai viņa pilnvarota persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!