No šā gada 24.maija līdz 1.jūnijam, kad Rīgā notiks NATO Parlamentārās Asamblejas pavasara sesija, plānots atjaunot pagaidu robežkontroli uz iekšējām robežām, liecina ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais valdības rīkojuma projekts.

Pagaidu robežpārbaudes izlases kārtībā plānots atjaunot uz desmit autoceļiem – uz trīs autoceļiem uz Latvijas – Igaunijas robežas un septiņiem autoceļiem uz Latvijas – Lietuvas robežas, kā arī uz prāmju iekšējām līnijām Rīgas ostā un uz Šengenas līguma dalībvalstu avioreisiem starptautiskajā lidostā "Rīga". Plānota arī pierobežas režīma kontrole Latvijas – Lietuvas un Latvijas – Igaunijas pierobežā.

Jau vēstīts, ka uz NATO Parlamentārās Asamblejas pavasara sesiju Latvijā plāno ierasties NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, kā arī apmēram 400 delegātu no NATO dalībvalstīm un asociētajām valstīm. Plānots, ka Rīgu šī pasākuma ietvaros kopumā varētu apmeklēt līdz tūkstotim ārvalstu amatpersonu un viesu.

Šengenas zonas noteikumi paredz, ka tās dalībvalstis var izņēmuma kārtā atjaunot robežkontroli pie iekšējām robežām uz ierobežotu laiku, kas nepārsniedz 30 dienas. Šo iespēju dalībvalstis līdz šim izmantojušas vairāk kā 80 reizes. Piemēram, Austrija ieviesa robežkontroli sakarā ar Eiropas čempionātu futbolā, Somija - sakarā ar EDSO ministru padomes sēdi, bet Itālija - G8 valstu vadītāju samita laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!