Foto: LETA

NATO līguma 5.pants ir iecirsts akmenī, taču, NATO palielinot klātbūtni Baltijas reģionā, ir jāievēro līdzsvars, lai neizraisītu pretreakciju, šodien žurnālistiem paziņoja NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis Adrians Bredšovs.

Ģenerālis teica, ka ieradies vizītē Latvijā, lai diskutētu par NATO reakciju uz pārmaiņām drošības situācijā NATO austrumu reģionos. "Es varu jums apliecināt, ka NATO 5.pants ir iekalts akmenī un mums ir plāni un spējas attiecīgi reaģēt," uzsvēra Bredšovs. Ziemeļatlantijas līguma 5.pants nosaka, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij tiek uzskatīts par uzbrukumu visām dalībvalstīm.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā NATO dalībvalstis nolēmušas stiprināt savu klātbūtni Baltijas reģionā - Baltijas valstīs izvietoti ASV desantnieki, palielināts patruļlidmašīnu skaits un drīzumā mācības Baltijas jūrā sāks NATO kuģi.

Vaicāts, vai NATO varētu vēl stiprināt savu klātbūtni Baltijas reģionā un veikt kādas aktivitātes, ģenerālis atgādināja jau iepriekšminēto - ir palielinātas Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas spējas, palielināta jūras spēku klātbūtne, tāpat notiks gan iepriekš plānoti, gan jauni sauszemes spēku vingrinājumi. Tajā pašā laikā NATO ir jāievēro līdzsvars, lai neizraisītu pretreakciju un nepasliktinātu drošību.

"Mēs uzskatām, ka šobrīd spertie soļi ir atbilstoši tai izmainītajai drošības situācijai, kāda ir šobrīd, un mēs esam gatavi savas saistības turpināt, taču mums arī jāievēro zināms balanss, lai mūsu aktivitātes neizraisītu pretreakciju, lai nepasliktinātu drošības vidi," uzsvēra ģenerālis.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube žurnālistiem uzsvēra, ka ģenerāļa vizīte ir kārtējais apliecinājums tam, ka NATO ļoti nopietni uztver drošības situāciju pie NATO austrumu robežām. Graube ar ģenerāli runās par to, kā veicināt sadarbību un kādi soļi jāveic drošības stiprināšanā.

Jau ziņots, ka, viesojoties Latvijā, ģenerālis Adrians Bredšovs tiksies ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieri.

Bredšova vizīte notiks laikā, kad NATO nolēmusi stiprināt savu klātbūtni Baltijas valstu reģionā.

Pēdējās dienās Latvijā uzturējušās vairākas augstas ārvalstu bruņoto spēku amatpersonas. Pagājušajā nedēļā Latvijā bija ieradies ASV armijas Eiropā komandiera vietnieks ģenerālmajors Ričards Longo, Lietuvas Bruņoto spēku komandieris Arvīds Pocjus un Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terrass.

Savukārt vakar vizītē Latvijā ieradās NATO Militārās komitejas priekšsēdētāja vietnieks ģenerālleitnants Marks Šislers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!