Foto: LETA

NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu vizītē Latvijā pateicās valsts premjeram Valdim Dombrovskim (V) par Latvijas apņēmību pakāpeniski atjaunot finansējumu aizsardzības jomai, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Dombrovskis sarunā ar NATO ģenerālsekretāru skaidrojis, ka, lai Latvija pārvarētu finanšu krīzi, valsts bija spiesta veikt apjomīgu finanšu konsolidāciju 16-17% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Taupība skārusi visas jomas, tostarp arī aizsardzības budžetu.

"Neskatoties uz to, ir izdevies gan saglabāt būtiskākās bruņoto spēku funkcijas un Latvijas līdzdalību starptautiskajās misijās, gan izdevumu samazināšanu apvienot ar mērķtiecīgām reformām, kas uzlabojušas bruņoto spēku efektivitāti," sacījis Dombrovskis.

Viņa norādīja, ka Latvija ir apņēmusies vidējā termiņā līdz ar ekonomisko izaugsmi atjaunot arī ieguldījumu aizsardzībā līdz NATO paredzētajiem 2% no IKP, kā arī pakāpeniski palielināt savu pienesumu kolektīvajai drošībai, attīstot jomas, kur Latvijai ir lielākās priekšrocības.

NATO ģenerālsekretārs augstu novērtēja Dombrovska valdību paveikto krīzes pārvarēšanā, Latvijas nemainīgo atbalstu NATO kopējai misijai Afganistānā, kā arī Ziemeļu distribūcijas tīkla, kurā Latvija ir uzņēmusies vadošo lomu, būtisko nozīmi Afganistānā izvietotā starptautiskā kontingenta apgādē ar nepieciešamo aprīkojumu.

Fogs Rasmusens arī pateicās premjeram par Latvijas apņēmību pakāpeniski atjaunot finansējumu aizsardzības jomai, norādot, ka tas ir arī būtisks signāls sabiedrotajiem, kas nodrošina Latvijas gaisa telpas aizsardzību.

Tāpat amatpersonas pārsprieda alianses turpmākos plānus, kas saistās ar pakāpenisku Afganistānas teritorijas nodošanu afgāņu spēku kontrolē, vienojoties par nepieciešamību to savstarpēji koordinēt starp visām iesaistītajām valstīm.

Dombrovskis uzsvēris, ka gan Latvijas, gan pārējo Baltijas valstu interesēm ļoti būtisks jautājums ir, lai patrulēšana Baltijas valstu gaisa telpā, ko nodrošina NATO dalībvalstu spēki, turpinātos arī nākotnē. Fogs Rasmusens apliecināja, ka atbalsta šādu risinājumu un sagaida, ka par to tiks panākta vienošanās NATO samitā, kas šī gada maijā notiks ASV pilsētā Čikāgā.

Dombrovskis un Fogs Rasmusens arī parakstīja Latvijas valdības un NATO saprašanās memorandu par sadarbību informācijas tehnoloģiju aizsardzībā, kas paredz padziļināt sadarbību ar NATO informācijas tehnoloģiju aizsardzībā, tostarp, izveidojot jaunus savstarpējās sadarbības mehānismus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!