Foto: F64

Pērnā gada nogalē NATO militāro mācību "Steadfast Jazz 2013" laikā pret Latviju veiktie kiberuzbrukumi veikti no IP adresēm Krievijā, liecina Aizsardzības ministrijas paspārnē esošās Datoru drošības incidentu reaģēšanas vienības (CERT.LV) pārskats par pagājušā gada pēdējiem trīs mēnešiem.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka NATO un tās partnervalstu militāro mācību laikā, kas notika no 2.novembra līdz 9.novembrim, Baltijas valstīs strauji pieaudzis kiberuzbrukumu mēģinājumu skaits. Kiberuzbrukumu mērķis bija paust neapmierinātību ar NATO, ES un to dalībvalstu politiku. Uzbrucēji sevi dēvēja par "Anonymous Ukraine", taču uzbrucēju saistība ar šo valsti nav pierādāma, norāda CERT.LV.

Uzbrukumu kampaņā tika kompromitēta un izķēmota kāda Latvijas medija tīmekļa vietne. Uzbrucēji uzlauztajās tīmekļa vietnēs atstāja paziņojumu NATO vārdā, tādējādi cenšoties diskreditēt gan pašu organizāciju, gan tobrīd notiekošās mācības.

Kampaņas laikā tika izsūtītas arī dezinformējošas elektroniskā pasta vēstules NATO Kiberaizsardzības izcilības centra vārdā vairumam valsts iestāžu, kā arī veikti vairāki nesekmīgi uzbrukumu mēģinājumi valsts iestāžu mājaslapām.

CERT.LV incidenta risināšanu koordinēja ar kolēģiem Lietuvā un Igaunijā. "Tika konstatēts, ka uzbrukumi veikti no vairākām IP adresēm Krievijā, taču tas vēl nav uzskatāms par pamatu secinājumam, ka uzbrukumu organizatori atrodas tieši Krievijā. CERT.LV no Krievijas CERT vienībām atbildes nav saņēmis," teikts pārskatā.

NATO un tās partnervalstu mācības "Steadfast Jazz 2013" notika no 2.novembra līdz 9.novembrim Baltijas valstīs un Polijā.

Mācību mērķis bija apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus. Kopumā mācībās piedalījās ap 6000 dalībnieku no 20 valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!