Foto: Sputnik/Scanpix

Kultūras namā Ziemeļblāzma aprīlī notika augsta līmeņa NATO virsnieku sanāksme, bet, lai gan drošības pasākumi bija grandiozi, virs kultūras nama pēkšņi parādījās aizdomīgs drons, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Kultūras namā Ziemeļblāzma aprīļa sākumā trīs dienas notika vēl nebijuša mēroga

NATO sanāksme "Allied Reach 2016", kas pulcēja 250 dalībniekus – NATO komandstruktūru militāros līderus, drošības ekspertus, tostarp 63 NATO ģenerāļus. Šāds seminārs noris reizi divos gados katrreiz citā NATO valstī.

Kad drons tika pamanīts, uz kultūras pili tika izsaukta Drošības policija (DP).

Tās priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis raidījumam norāda: "tad, kad notika šis NATO pasākums kultūras pilī Ziemeļblāzma, manuprāt, 12.aprīlī, tad mēs saņēmām informāciju no Militārās policijas, ka ir identificēta viena persona, kura veic, iespējams, nesankcionētu filmēšanu un fotografēšanu, izmantojot bezpilota lidaparātu Ziemeļblāzmas apkārtnē. Un lūdza mūsu atbalstu informācijas pārbaudē. Mēs pieslēdzāmies, noskaidrojām šo personu, pārbaudījām šīs personas uzņemto materiālu un faktiski konstatējām, ka nav pamata uzsākt kriminālprocesu. Kriminālprocess tur nav uzsākts, izmeklēšana krimināllietā netiek veikti".

Nacionālajos bruņotajos spēkos "Nekā personīga" uzzināja, ka šis ir tikai viens no daudziem pēdējā laika incidentiem virs armijas objektiem. Jūras spēku mācību laikā drons ar filmēšanas aparatūru pārlidojis Latvijas armijas karakuģi Liepājā.

Droni manīti arī virs Latvijas armijas bāzēm.

Svešie droni armijai rada galvassāpes divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, likums liedz tos notriekt pat virs militāriem objektiem. Otrkārt, līdzīgi kā gadījumā virs Ziemeļblāzmas, aizturot drona īpašnieku, ir grūti pierādīt, ka cilvēks spiego. Ja apgalvo, ka palaist dronus virs militārajiem objektiem ir viņa vaļasprieks, tad armijai nav pamata neticēt, vēsta "Nekā Personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!