Naturalizācijas pārvalde (NP), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos pausto Tautas partijas (TP) kritiku par naturalizācijas pārbaužu norisi, kategoriski noraida politiķu paustos apgalvojumus, ka situācija naturalizācijas jomā ir kritiska, jo TP paustie pieņēmumi neapliecina šāda vērtējuma patiesumu.
NP uzskata, ka deputātu secinājumi par pārbaudes darbu vērtējumu kvalitāti ir subjektīvi, jo vērtējums pilnībā atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kas izstrādātas atbilstoši Eiropas Valodas pārbaudītāju asociācija un Eiropas Padomes ekspertu kritērijiem, informēja NP preses sekretāre Līga Luško.

NP norāda, ka TP apgalvojums, ka pārbaudes rakstu darbs pretendentiem ir jāveic uz tīras neapzīmogotas lapas, ir maldinošs, jo saskaņā ar instrukciju katram pilsonības pretendentam pārbaudes laikā tiek izsniegta tukša neapzīmogota melnraksta lapa, turpretī pārbaudes rakstu darbs (anketa un vēstule) tiek izpildīts uz noteiktas formas pārbaudes lapas, kas vēlāk glabājas naturalizācijas lietā.

Arī apgalvojums, ka vēstules rakstīšanai tiek dotas 90 minūtes ir nepatiess, jo šis laiks ir domāts visai latviešu valodas prasmes pārbaudei. Tās laikā tiek pārbaudītas klausīšanās, lasīšanas, rakstīšanas un runas prasmes. Savukārt rakstu daļai (anketa un vēstule) ir dots laiks līdz 25 minūtēm, informē NP.

Grūti saprotams esot arī Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas vadītājas Antas Rugātes (TP) apgalvojums, ka pārkāpumi NP Rēzeknes reģionālās nodaļas Eksaminācijas komisijas darbā ir sistemātiski, ņemot vērā, ka deputāte Rēzeknes reģionālo nodaļu 5 gadu laikā ir apmeklējusi tikai divas reizes.

Turklāt 2000.gada jūlijā pēc pirmā šīs nodaļas apmeklējuma laikraksta “Ludzas Zeme” žurnālistam deputāte minētās eksaminācijas komisijas darbu raksturoja kā labu. NP norāda, ka ne komisijas sastāvs, ne pārbaužu norisi reglamentējošie normatīvie akti kopš tā laika nav mainījušies.

NP uzskata, ka pilsonības iegūšanas un zaudēšanas procesa kvalitatīvs nodrošinājums un tā kompetenta uzraudzība ir valstiski svarīgi jautājumi un šī procesa parlamentāro kontroli pastāvīgi veic Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisija, kuru kopš 2000.gada vada Tautas partijas deputāte Rugāte.

NP vadība aicina darbiniekus neļauties spiedienam, bet mierīgi un godprātīgi turpināt savu darbu aktīvo politisko cīņu periodā. 1.februārī aprit 11 gadi, kopš Latvijā ir sācies naturalizācijas process.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!