Foto: LETA

Šajā mācību gadā pēc principa "nauda seko skolēnam" skolotāju algām vidēji gadā par katru skolēnu maksās 740,52 latus, kas ir nepilnus 62 latus vairāk nekā pērn, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Politikas iniciatīvu un attīstības departamentā.

Lai apstiprinātu mērķdotācijas sadalījumu pašvaldību izglītības iestādēs nodarbināto pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām šā gada četriem mēnešiem, 18.septembrī uz sēdi sanāca IZM izveidotā komisija, kurā darbojas pārstāvji no IZM, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku apvienības un arodbiedrības "Latvijas izglītības vadītāju asociācija".

Mērķdotācijas aprēķinu IZM veic, pamatojoties uz pašvaldību ievadīto un apstiprināto informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) - skolēnu skaitu izglītības pakāpē attiecīgajā teritorijā un izglītības iestādē īstenotajām mācību programmām šī gada 3.septembrī.

Mērķdotāciju sadale tiek veikta saskaņā ar 2009.gada 22.decembra Ministru kabineta noteikumiem "Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai".

Kaut gan pēdējo gadu tendence samazināties skolēnu skaitam saglabājusies arī šogad, ievērojami palielinājies bērnu no piecu gadu vecuma skaits - tas pieaudzis par 1207 bērniem. Tāpat palielinājies bērnu skaits speciālajās izglītības programmās, proti, par 627 bērniem, programmās ar padziļinātu mācību priekšmetu apguvi - par 312 bērniem, kurās piemēro paaugstināto izmaksu koeficientu.

Tāpēc, veicot aprēķinus, secināts, ka papildus nepieciešami 568 004 lati, lai nodrošinātu lielāku atbalstu pedagogiem, kuri strādā iekļaujošajā izglītībā, veic individuālo darbu ar skolēniem, strādā ar talantīgajiem bērniem, īsteno padziļinātās programma un veic citus papildu pienākumus.

IZM ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai valdībā rītdienas, 25.septembra, sēdē pieprasījumu, lai nodrošinātu noteikumos paredzēto maksimāli iespējamo finansējuma apjomu. Uzreiz pēc valdības lēmuma IZM informēs pašvaldības par naudas summām un pārskaitīs līdzekļus avansu izmaksai.

IZM ir sagatavojusi skaidrojošu informāciju par normatīvo aktu piemērošanu valsts budžeta mērķdotācijas sadalē un pedagogu tarifikāciju 2012./2013.mācību gadā. Informācija ievietota IZM mājaslapā.

Kā ziņots, atbilstoši VIIS datiem šī gada 3.septembrī mācības kādā no Latvijas skolu vispārizglītojošajām dienas mācību programmām pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs sāka 200 961 skolēns.

Salīdzinot ar pagājušā gada 1.septembrī, skolēnu skaits ir samazinājies par 5479 bērniem, savukārt salīdzinot ar 2010.gada 1.septembri - par 15 346 skolēniem.

No 1.-9.klasei mācās 167 611 skolēni, tajā skaitā 1.klasē 20 163 skolēni, kas ir par 663 skolēniem vairāk nekā pērn. IZM pirms mācību prognozēja, ka mācības 1.klasē varētu sākt 20 300 līdz 20 400 skolēnu, kas tomēr nav noticis.

Vidusskolas klasēs no 10. līdz 12.klasei šogad mācās 33 350 skolēnu. Savukārt padziļinātajās programmās mācās 14 102 skolēni, kas ir par 312 vairāk nekā 2011./2012.mācību gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!