Foto: LETA

Lai gan ir panākta vienošanās, ka Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) ārštata padomnieks Jānis Dzanuškāns atmaksās par pētījuma veikšanu piešķirto naudu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tāpat lūgs paskaidrojumus no domes vadības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) preses sekretārs Arnis Zacmanis pastāstīja, ka vēstule ar pieprasījumu sniegt skaidrojumu vēl tiek gatavota. Taču tas, ka Dzanuškāns ir nolēmis atmaksāt piešķirto finansējumu 35 000 eiro apmērā, ministra lēmumu nemainot.

Gerhards atgādina, ka likumā "Par pašvaldībām" ir paredzēta iespēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram atstādināt no amata pienākumu pildīšanas domes priekšsēdētāju, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus. Gerhards Ušakovam pieprasīs skaidrojumus par pētījumu, un mēram uz pieprasījumu būs jāatbild septiņu dienu laikā.

Kā ziņots, Latvijas Radio 3.februārī vēstīja, ka, izmantojot Publisko iepirkumu likuma normu, juridiskos pakalpojumus drīkst pirkt bez atklāta iepirkuma un Rīgas dome sagādājusi dāsnu līgumu domes priekšsēdētāja Ušakova padomniekam Dzanuškānam, kura advokātu birojam rudenī bez konkursa uzticēts veikt juridisku pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību, taču Rīgas pašvaldībā pētījumu parādīt nespējot.

4.februārī Rīgas pašvaldības datubāzē "www.sus.lv" minētais pētījums tomēr tika publicēts. Pēc tam laikraksts "Diena" atklāja, ka pētījums ir veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus. Pētījuma ievada divās lapās autoru pašu rakstītais oriģinālteksts ir tikai pāris teikumu - viss pārējais aizlienēts no internetā pieejamiem materiāliem. Piemēram, lielākā ievada daļa ir sabiedrības par atklātību "Delna" 2010.gadā izstrādātā pētījuma teksts, vēstīja "Diena".

Savukārt pēc tikšanās ar Ušakovu Dzanškāns nolēmis atmaksāt pašvaldībai par pētījumu saņemtos 35 000 eiro. Tas tikšot darīts, lai novērstu jebkādas iespējamās spekulācijas par ētikas normu pārkāpumiem. Pašvaldība varēs izmantot šo pētījumu darba vajadzībām, kam tas ticis pasūtīts.

Ušakovs norādīja, ka viņam nav pamata runāt par pārkāpumiem, kurus būtu pieļāvis Pilsētas attīstības departaments, pasūtot un pieņemot šo pētījumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un visiem, kuriem būs jautājumi vai vēlme to pārbaudīt, departaments sola sniegt visu nepieciešamu informāciju un atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!