Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministra amata kandidāta Romāna Naudiņa izteikumi ir prettiesiski par to, ka VARAM šobrīd veic līgumā ar SIA "Skonto būve" grozījumus, lai papildus piešķirtu 16 miljonus eiro Inčukalna gudrona dīķu attīrīšanas darbu veikšanai.

"Delna" jau iepriekš publiski ir paudusi, ka šādai rīcībai nav tiesiska pamata. "Delnas" ieskatā, projektā nepastāv tādi neparedzami apstākļi, uz kādiem atsaucas ''Skonto būve'', lai būtu likumīgs pamats pārskatīt darbu izmaksas un izpildes termiņus," paziņojumā presei norāda "Delnas" direktors Gundars Jankovs.
Ministrija savu pozīciju pamato, ka Inčukalna projektā iepriekš nav veikti pētījumi par gudrona spējām uzsūkt un atgrūst ūdeni. Šādi ar gudrona dīķiem saistītie vides apstākļi un riski ''Skonto būvei'' jau iepriekš bija paredzami, gan sagatavojot piedāvājumu konkursā, gan uzņemoties civiltiesisko atbildību par līgumdarbu izpildi laikā un kvalitātē.

"Delna" atgādina, ka projekta izpētes laikā tika veikti neskaitāmi pētījumi, kas kopumā atklāj gudrona īpašības un šīs vielas agresīvās iedarbības raksturu. Šādā situācijā VARAM būtu jāpieprasa "Skonto būvei" izpildīt būvdarbu līgumu noteiktajā termiņā, par to nepiešķirot papildu naudu. "Delna" izceļ, ka zvērinātu advokātu biroja "Magnusson" sagatavotais atzinums liedz ministrijai piemērot sarunu procedūru un nedod tiesisku pamatu veikt līgumā ar "Skonto būvi" grozījumus.

Lai noskaidrotu pieņemto lēmumu tiesiskumu un to atbilstību labas pārvaldības principam, "Delna" ir jau lūgusi VARAM izsniegt ar projekta saistīto dokumentāciju, kas pamato sarunu procedūras piemērošanu.

"Delna" norāda, ka nepamatota sarunu procedūras rīkošana var radīt būtisku kaitējumu Latvijas valstij, jo Eiropas Komisija var uzsākt pārkāpuma pārbaudes lietvedību, kā rezultātā celt prasību Eiropas Savienības tiesā pret Latviju.

Līdzīgus gadījumus, kad Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nepamatoti atļāva piemērot sarunu procedūras, šobrīd Eiropas Komisija jau izvērtē Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības projektā, kā arī fotoradaru iepirkumā. "Delna" apsver kā alternatīvu iespēju vērsties Administratīvajā tiesā, lai pārbaudītu IUB lēmuma tiesiskumu. "Delna" atgādina, ka par prettiesiska lēmumu pieņemšanu likumā ir paredzēta juridiskā atbildība, kas cita starpā paredz regresa kārtībā piedzīt radītos zaudējumus no atbildīgajām amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!