Foto: LETA

Kopumā, vērtējot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījuma prezentāciju un pašam nākot no uzņēmējdarbības vides, jāsecina, ka Latvijā uzņēmējdarbības vide ir laba, preses brīfingā pauda Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Romāns Naudiņš (NA). Viņam piekrita arī OECD pārstāvis Markoss Bonturi, norādot, ka arī uzņēmēju apmierinātība ar valsts sniegtajiem pakalpojumiem ir augstā līmenī.

Naudiņš skaidroja, ka no OECD puses saņemtas vairākas rekomendācijas, kuras lūgts pārskatīt un ieviest. Viņš solīja, ka prezentācija un ieteikumi tiks nodoti Latvijas uzņēmējdarbības un lauksaimnieku organizācijām un kopā ar tām nepieciešamības gadījumā tie tiks ņemti vērā.

"Svarīgākais, lai izmaiņas būtu saskaņotas starp mazo, vidējo un lielo uzņēmumu interesēm. Mēs nevaram ieviest likumdošanas izmaiņas, kas ir par labu vienam uzņēmumam," sacīja Naudiņš. Savukārt attiecībā uz jautājumu par uzņēmumu reģistrācijas vienkāršošanu, Saeimas deputāts sacīja, ka problēmas tajā nesaskata, norādot, ka Latvijā ir gana vienkārši reģistrēt uzņēmumus. To pierādot arī fakts, ka Latvijā ir ļoti daudz "vienas dienas uzņēmumi, kas nodarbojas ar nelikumībām un naudas atmazgāšanu", piebilstot, ka tāpēc jābūt ļoti uzmanīgiem, lai ar procesa atvieglošanu "neiebrauktu otrā grāvī".

"Kopumā, vērtējot prezentāciju, jāsaka, ka pašam nākot no uzņēmējdarbības sektora, secinājumi ir ka patiesībā Latvijas uzņēmējdarbības vide ir laba. Perfekti mēs nebūsim nekad," uzsvēra deputāts. Viņš norādīja, ka daudzās citās ES valstīs nav tādas tehnoloģijas, kādas Latvijā ir e-vidē, tāpat daudzi uzņēmēji ārvalstīs apskaužot to, kā Latvijā notiek uzņēmumu reģistrācija un cik viegli Latvijā strādāt.

Savukārt tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) norādīja, ka tiesiskuma izvērtēšana Latvijā notiek trīs virzienos - Eiropas Padomes Komisija Tiesu efektivitātei vērtējusi Latvijas tiesu sistēmu, OECD vērtē Latvijas komercdarbības vidi, kā arī gaidāmas Starptautiskā Valūtas Fonda ziņojums par maksātnespējas procesu Latvijā. Rasnačs izteica pateicību OECD ekspertu grupai, norādot, ka pateiktas interesantas lietas, kas būs pamats turpmākajam darbam. Darbs tiks īstenots, respektējot gan Naudiņa teikto, gan to, ka cīņa pret ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem ir valdības prioritāte, kā arī respektējot uzņēmēju intereses.

Rasnačs uzsvēra, ka viņa pieredzē pašreizējā valdība ir pirmā, kurai ir ļoti laba sadarbība ar uzņēmēju organizācijām. "Ikviens ministrs un premjers ir pieejams organizācijām. Uzņēmējiem nav nekāda problēma izteikt priekšlikumus ne tiešā veidā, ne kaut kādos forumos. Pirmā valdība, kur ir šāda sadarbība," sacīja tieslietu ministrs. OECS rekomendācijas tiks izskatītas sadarbībā ar uzņēmējiem un Ekonomikas ministriju.

OECD pārstāvis Markoss Bonturi novērtēja, ka Latvijai ir ambiciozi mērķi uzņēmējdarbības vides attīstībai, lai piesaistītu gan vietējo, gan ārējo biznesu. Viņš atzinīgi novērtēja faktu, ka ir pieaugusi uzticēšanās valdībai un tieslietu iestādēm Latvijā.

Bonturi uzsvēra, ka ar šo pētījumu un rekomendācijām OECD iedod citu valstu pieredzi, kas varētu kalpot kā noderīgi piemēri, uz kuriem Latvija varētu skatīties. Tāpat OECD piedāvā Latvijai pēc iespējas salīdzināmākus datus. OECD pētījumā pievērsusies trīs virzieniem – Komerclikumam, biznesam nepieciešamajām lietām tiesiskuma jomā un sabiedrisko pakalpojumu pieejamību biznesam.

Bonturi apstiprināja, ka "ir sajūta, ka biznesa vide Latvijā jau ir ļoti laba un apmierinātība ar valsts sniegtajiem pakalpojumiem ir augsta" un tieslietu vide ir stabila un saprotama, taču, protams, ir jomas, kuras iespējams uzlabot. Rekomendācijās ieteikts modernizēt tiesību aktus, lai atvieglotu uzņēmējdarbību. Tas saistīts ar to, ka mūsdienās ir dažādi inovatīvi veidi kā nodarboties ar biznesu, piemēram, pūļa finansējums, un līdz ar to nepieciešams skatīties uz jauniem risinājumiem, tiesību aktus pielāgojot mūsdienu komercdarbības un finansēšanas formām. Tāpat rekomendācijās ieteikts samazināt formālās prasības, kas noteiktas, lai sāktu nodarboties ar biznesu, kā arī vairāk izmantot tehnoloģijas un e-vides iespējas, kas nodrošinātu procesu lielāku efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!