Kravas vilciena avārijas vietā Daugavpils novada Naujenes pagastā glābšanas darbi turpinājušies visu nakti, un Latvijas Dzelzceļš cer aptuveni divu stundu laikā atjaunot krietni aizkavēto kravas vilcienu satiksmi no Baltkrievijas uz Latvijas ostām, otrdienas rītā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" informēja Latvijas Dzelzceļa vadītājs Uģis Magonis.

Intervijā Latvijas Radio Magonis atzina, ka "situācija ir nepatīkama arī tāpēc, ka šis posms ir ļoti noslogots". Viņš informēja, ka avārijas dēļ Baltkrievijas pusē gaida vairāk nekā 70 vilcieni, bet Latvijas pusē - 55 sastāvi.

Taču LDz vadītājs pauda pārliecību, ka "līdz tiesu darbiem nenonāks", jo "tas kavējums, kas tagad būs, par vienu dienu divām - tas ir normāli".

Magonis informēja, ka saskaņā ar aplēsēm no avarējušajām cisternām ir izlijušas 120 tonnas šķīdinātāja un 60 tonnas smēreļļas. Tomēr visas noplūdušās vielas ir ierobežotas un draudu tālākam vides piesārņojumam neesot, uzsvēra uzņēmuma vadītājs.

Delfi Aculiecinieks fotogalerija

Magonis pastāstīja, ka ir jau izstrādāts piesārņotās vietas sanācijas plāns, bet pēc tam tiks veiks monitorings, lai "sekotu līdz, vai viss ir tīrs un viss ir kārtībā".

Viņš atzina, ka "videi nodarītais kaitējums ir grūti aplēšams". Arī kopējie negadījuma radītie zaudējumi vēl nav aplēsti – to varētu izdarīt nedēļas laikā. No negadījumā iesaistītajiem vagoniem divi vagoni pieder klientiem no Latvijas – tajos pārvadātas ogles un nafta, pārējie negadījumā iesaistīto vagonu kravas saņēmēji ir Igaunijā. Visi vagoni ir privāti, informē Latvijas Dzelzceļš.

Magonis pastāstīja, ka viena no versijām par avārijas iemesliem ir bojāta pārmija, taču precīzs cēlonis pagaidām vēl nav zināms. LDz šefs atzina, ka "šī avārija ir kā mācība", tomēr vienlaikus uzsvēra, ka dzelzceļš joprojām ir drošākais transporta veids. "Avārijas notika, notiek un notiks, taču mēs darām lielu darbu, lai vairotu drošību," uzsvēra uzņēmuma vadītājs.

Jau ziņots, ka svētdien pēc plkst.23 Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas "Krauja" no sliedēm nogāja un apgāzās 16 kravas vilciena cisternas, kā rezultātā no trim cisternām noplūda vielas.

No divām cisternām noplūda eļļveidīgs šķidrums, bet no vienas cisternas, kurai avārijas rezultātā radās plaisa, noplūda atšķaidītājs, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele.

VUGD izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.23.15. Pēc informācijas saņemšanas VUGD uz notikuma vietu izsūtīja sešas autocisternas un vienu glābšanas automobili, kopā 35 amatpersonas, kā arī paziņoja par avāriju visām atbildīgajām institūcijām. Notikuma vietā jau atradās "Latvijas Dzelzceļa" speciālā tehnika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!