Foto: Publicitātes foto
Ceturtdienā, 25. jūnijā, Sāmsalā, Kuresārē tomēr netiksies visi trīs Baltijas valstu prezidenti, bet tikai Igaunijas un Latvijas pārstāvji, portālu "Delfi" informēja Igaunijas Valsts prezidenta kancelejas Komunikācijas departaments.

Egils Levits, Kersti Kaljulaida un Gitans Nausēda bija ieplānojuši tikties, lai apspriestu Baltijas valstu sadarbību Eiropas Savienībā, reģionālas drošības jautājumus, vides problēmas un jaunā koronavīrusa pandēmijas sniegtās mācībstundas.

Nausēda pašā pēdējā brīdī iekšpolitisku iemeslu dēļ nolēmis tomēr vizītē nedoties. Prezidenta preses sekretārs Antans Bubjals portālam "Delfi.lt" skaidro, ka trīs Baltijas valstu ekonomikas un enerģētikas ministri pirms tam nav spējuši vienoties jautājumā par elektroenerģijas pirkšanu no Ostrovecas AES.

"Prezidents uzskata, ka sākumā ir jānoslēdz sarunas, jāsasniedz konkrēti lēmumi un rezultāti, bet pēc tam jātiekas augstākajā līmenī un jāapspriež tālākais rīcības plāns," portāls "Delfi.lt" citē prezidenta preses sekretāru.

Latvija, Lietuva un Igaunija veic sarunas par enerģijas iepirkšanu no Baltkrievijas AES un Viļņa vēlas panākt šīs elektroenerģijas boikotu Baltijas līmenī. Nausēda iepriekš aicināja Baltijas valstu ministrus saskaņot pozīciju, lai Baltija būtu kā "viena dūre".

Osrtovecas AES paredzēts nodot ekspluatācijā augustā. Lietuva aktīvi iebilst pret šīs AES celtniecību, norādot uz bažām par savu iedzīvotāju drošību.

Tāpat Lietuvas iekšpolitiku satricinājusi vērienīga krimināllieta. Ģenerālprokuratūra un Īpašās izmeklēšanas dienests jūnija sākumā paziņoja par krimināllietu, kurā tiek izmeklēta liela apmēra korupcija, uzpirkšana, tirgošanās ar ietekmi, īpašuma izšķērdēšana un dokumentu viltošana.

Ceturtdien paredzētā nu jau tikai Levita un Kaljulaidas tikšanās sākās ar sagaidīšanas ceremoniju Kuresārē, tika plānota arī koku stādīšana pilsētas centrālajā parkā un Kāli meteorīta krātera apskate.

Šādas aktivitātes ieplānotas, lai atgādinātu iedzīvotājiem par tūrisma iespējām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!