Foto: LETA

Šobrīd nav garantiju, ka pirmdien Rīgā nesāksies atkritumu haoss, taču pašvaldības un valdības uzdevums ir to nepieļaut, otrdien raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P).

"Diemžēl likuma regulējums ir tāds, ka esošie līgumi beidz savu darbību neatkarīgi no Konkurences padomes lēmuma, bet jauni nevar tikt noslēgti. Nepieciešams jauns risinājums," pauda Pūce.

Ministrs norādīja, ka gadījumā, ja Rīgas pašvaldībai izdodas īsā laikā atrast uzņēmēju, kas no 15. septembra būtu gatavi veikt atkritumu apsaimniekošanu, iedzīvotājiem nebūs pietiekami daudz laika, lai ar šiem komersantiem noslēgtu līgumus, tāpēc ir jārod specifisks risinājums.

Pūce pauda, ka otrdien gaidāmajā valdības sēdē VARAM varētu piedāvāt savu risinājumu atkritumu problēmas risināšanai Rīgā. Viņš apliecināja gatavību darīt visu, lai pēc nedēļas Rīgā neveidotos atkritumu kalni.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" paziņoja, ka pulksten 10 tiksies ar līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem, lai noskaidrotu, vai tie ir gatavi turpināt darbu.

Automātiska esošās kārtības turpināšana būtu pretēja likumam. Alternatīva būtu ļoti ātri sākt jaunu sarunu procedūru. Burovs sacīja, ka konsultēties ar Pūces vadīto ministriju.

Jau vēstīts, ka Konkurences padome (KP) neļauj atkritumu apsaimniekotājam "Tīrīga" slēgt līgumus ar Rīgas iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā KP sēdes protokola lēmumā teikts, ka Rīgas pilsētas pašvaldībai un SIA "Getliņi Eko" uzlikts pienākums nekavējoties apturēt šā gada 14. jūnija koncesijas līguma izpildi par atkritumu savākšanu. Tāpat Rīgas pašvaldībai uzlikts pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz ceturtdienai, 12. septembrim, atsaukt atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus, kuri nosūtīti apsaimniekotājiem.

Tāpat Rīgas pašvaldībai uzdots pienākums ne vēlāk kā līdz 12. septembrim informēt atkritumu radītājus tās administratīvajā teritorijā par sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem, ar kuriem Rīgas pašvaldībai bija noslēgti līgumi pirms šā gada 14. jūnijā noslēgtā koncesijas līguma.

Rīgas pašvaldībai un "Getliņi Eko" arī uzlikts pienākums ne vēlāk kā līdz 12. septembrim iesniegt KP plānu, kādā Rīgas pašvaldība un "Getliņi Eko" nodrošinās konkurences noteikumu ietveršanu atkritumu apsaimniekošanas tirgū.

Patlaban Rīgas dome par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgusi sadarbības līgumus ar četriem uzņēmumiem – SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide", SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!