Foto: Publicitātes attēli
Ļoti būtiski ir spēt cieņpilni sarunāties arī ar cilvēkiem, kuri pārstāv diametrāli pretēju viedokli – ar tādu atziņu sarunu noslēdza tās dalībnieki. Diskusijas laikā arī runātāji vienojās, ka būt lūzerim ir "ok". Tiesa, kā norādīja kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marija Ābeltiņa, nav nemaz iespējams būt pilnīgam lūzerim.

Diskusiju rīkoja Cēsu novada pašvaldība. Sarunu vadīja aktīvists Emīls Lukjanskis, tajā piedalījās portāla "Delfi" sociālo tīklu vadītājs un žurnālists Jānis Sildniks, Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas direktors Oskars Kaulēns, fonda "Viegli" priekšsēdētāja Žanete Grende, klīniskā psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marija Ābeltiņa, sabiedriskais aktīvists Rojs Rodžers. Sarunai tiešraidē varēja sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Sarunas vadītājs Lukjanskis diskusiju iesāka, jautājot sarunas dalībniekiem, kas ir sasniegums. Vairāki diskusijas dalībnieki norādīja, ka sasniegums ir paša nosprausta mērķa sasniegšana. Sildniks uzsvēra, ka būtisks ir arī panākuma emocionālais konteksts. "Sasniegums ir, kad tu no izej savas komforta zonas, sasniedz ko citu, tu kaut ko noriskē, padari kaut ko ārpus tā, ko tu dari ikdienā," viņš paskaidroja.

Sarunas laikā tās dalībieki pievērsās arī būtiskiem jautājumiem par sociālajiem medijiem. Portāla "Delfi" sociālo tīklu vadītājs Sildniks, runājot par sociālo tīklu izraisītām problēmām, teica: "Manuprāt, cilvēku tendence sevi vērtēt pēc salīdzināšanas ar citiem cilvēkiem nav tikai sociālo tīklu ēras lieta." Viņam piekrita arī Ābeltiņa, norādot, ka vēlme salīdzināt sevi ar citiem jau ir izsena.

Kopumā sarunas dalībieki nonāca pie vienota secinājuma, ka būt lūzerim ir "ok". Psihoterapeite sarunas laikā akcentēja, ka Latvijā ir jāstrādā pie kļūdu un neveiksmju normalizēšanas, jo ar tām saskaras ikviens.

Tāpat diskusijas dalībnieki atgādināja, ka ļoti svarīgi ir spēt cieņpilni sarunāties ar cilvēkiem, kuriem ir pretējs viedoklis noteiktos jautājumos.

Vēl arī Sildniks atzīmēja, ka Latvijas sabiedrībai ir jāstrādā, lai spētu par sevi un citiem sarunās pasmieties, taču vienlaikus par to neapvainoties. Kā piemēru Sildniks minēja festivāla "Lampa" pasākumu "Politiķu cepiens": "Mēs redzam, ka var atnākt politiķi, komiķi, tauta un var savā starpā par visu smieties un neapvainoties. Man liekas, ka tā ir ļoti liela māksla. Mums pie tā kā nācijai vajadzētu strādāt."

Jau vēstīts, ka sestdienas, 21. augusta, vakarā notiks arī festivāla drosmīgākais pasākums – Politiķu cepiens. Tas sāksies pulksten 21:45, pasākumu tiešraidē varēs vērot arī portālā "Delfi".

Jau ziņots, ka sarunu festivāls "Lampa" notiek 20. un 21. augustā Cēsu pilsētvidē, tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā. Festivāla programma ir pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!