Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzskata, ka Rīgas domes rīcība, biļešu cenu paaugstināšanu sabiedriskajā transportā saistot ar valdības rīcību, nav korekta, skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Tomēr ministrs atgādina, ka Rīgas domei ir tiesības atcelt un piešķirt atlaides, taču svarīgi, lai tas notiek, apzinoties situāciju pašvaldības budžetā.

“Ministrija neatbalsta un arī turpmāk neatbalstīs ideju par sabiedriskā transporta pasažieru šķirošanu rīdziniekos un svešajos,” uzsver Gerhards.

Pagājušā gada jūlijā ar Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) rīkojumu tika izveidota darba grupa jautājumu atrisināšanai par kompensāciju sabiedriskajam transportam. Arī ministrija no savas puses bija deleģējusi pārstāvjus darbam šajā grupā. Tomēr neskatoties uz vairākām atgādinājuma vēstulēm no ministrijas, sanāksme tika sasaukta tikai decembrī, kad jau bijis par vēlu risināt šo jautājumu, turklāt vienas sanākšanas laikā, uzsver ministrs.

Tāpēc šādā situācijā nav korekti biļešu cenu paaugstināšanu pamatot ar valdības rīcību.

Saistībā ar maksas celšanu par automašīnu stāvvietām - tā ir pašvaldības autonomā funkcija. Uzmanības lokā pašvaldība var nonākt tad, ja tā sāk nodarboties ar komercdarbību, kur to var darīt privātā kompānija, sacīja ministra preses sekretārs Arnis Zacmanis.

Ministrija vairāk atbalsta "Park&Ride" koncepciju, un uzskata, ka Rīgas domei vajadzētu vairāk pievērsties šī jautājuma sakārtošana. Tas ne tikai būtiski mazinātu gaisa piesārņojumu, bet arī mašīnu plūsmu un trokšņa līmeni. Tā būtu laba alternatīva jautājumam, kas saistīts ar stāvvietām pilsētā.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka valdība tā arī nav piekritusi sadarboties ar Rīgas domi pilsētas sabiedriskā transporta finansēšanā, kā arī to, ka ir traucēts piemērot atšķirīgus apmaksas noteikumus rīdziniekiem un nerīdziniekiem, no šī gada 1.februāra stāsies spēkā jaunas biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā, informē Rīgas dome.

Pēc "Rīgas satiksmes" izmaksu aprēķiniem, jaunā pilnās biļetes cena Rīgas sabiedriskajā transportā no februāra būs 1,15 eiro. Tas nozīmē, ka ikvienam cilvēkam, kurš neietilpst kādā no pasažieru kategorijām, kam dome noteikusi atlaides, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas biļete maksās 1,15 eiro.

Domē skaidro, ka no 1.februāra biļešu cenu līdz 1,15 eiro par braucienu plānots palielināt arī Rīgas mikroautobusos. Oficiāli par šo jautājumu gan lems Rīgas domes Satiksmes departamenta autotransporta komercpārvadājumu licencēšanas komisija sēdē otrdien, 20.janvārī.

Līdz ar biļetes cenas paaugstināšanu Rīgas sabiedriskajā transportā pieaugs arī līgumsods par braukšanu bez biļetes, proti, tas tiks paaugstināts no pieciem eiro līdz 20 eiro, šodien Rīgas domē notiekošajā preses brīfingā pastāstīja "Rīgas satiksmes" vadītājs Leonīds Bemhens.

Bemhens arī informēja, ka no 1.februāra, pērkot biļeti pie transportlīdzekļa vadītāja, tā maksās divus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!