Foto: Saeimas administrācija

Ņemot vērā Saeimas kārtības rullī noteikto, kā arī deputātu paustos viedokļus, šobrīd nav likumīga pamata pārtraukt Saeimas sēžu tiešraides valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību Latvijas Radio (LR) frekvencēs, norāda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) LR valdes loceklim Jānim Siksnim adresētā vēstulē.

Parlamenta preses dienests portālu „Delfi” informē, ka vēstuli, kurā LR informē par plāniem ar šodienu, 10.februāri, pārtraukt Saeimas sēžu translēšanu tiešraidē, Āboltiņa nosūtīja izvērtēšanai visu Saeimā pārstāvēto politisko spēku frakcijām, kā arī pie frakcijām nepiederošiem deputātiem.

Tautas norādījuši, ka iespēja radio tiešraidē sekot deputātu darbam Saeimas sēžu laikā ir būtisks priekšnosacījums, lai cilvēki nepastarpināti iegūtu vispusīgu informāciju par parlamenta darbu un, balstoties uz to, pilnvērtīgi īstenotu savu pilsonisko līdzdalību. Āboltiņas vēstulē akcentēts arī, ka Saeimas sēžu, pārraides "Frakciju viedokļi” un atbilžu uz deputātu jautājumiem LR ir nozīmīga platforma, kurā vienlīdzīgas iespējas savu viedokli paust ir gan pozīcijas, gan opozīcijas deputātiem, kurus pilsoņi ievēlējuši parlamentā.

Tāpat viņa norāda, ka, pārtraucot Saeimas sēžu translāciju radio un turpinot to pārraidīt tikai internetā, tiks liegta iespēja sekot līdzi diskusijām parlamentā tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ikdienā nav iespējas un finanšu līdzekļu, lai izmantotu internetu.

Turklāt Saeimas sēžu tiešraides translēšana radio ir noteikta likumā, proti Saeimas kārtības rullī. Starp Saeimas kanceleju un VSIA „Latvijas Radio” 2004.gada 27.maijā ir noslēgts sadarbības līgums, kas paredz, ka, izpildot Saeimas kārtības ruļļa 77.panta prasības, tiek nodrošināta Saeimas kārtējo un ārkārtas sēžu, pārraižu „Frakciju viedokļi” un atbilžu uz deputātu jautājumiem tiešās radio translācijas.

„Delfi” jau vēstīja, ka Saeima no Latvijas Radio saņēmusi brīdinājumu, ka no šā gada 10. februāra tiks pārtraukta Saeimas plenārsēžu translācija Latvijas Radio 5. kanālā, kā arī sēžu translācijas nodrošināšana Latvijas Radio 3 apraidē ārpus Rīgas.

Latvijas Radio ģenerāldirektors Jānis Siksnis, pamatojot lēmumu pārtraukt Saeimas plenārsēžu translāciju Latvijas Radio 5, vēstulē parlamentam norāda, ka līdzšinējā translācijas nodrošināšana uzskatāma par "sava veida vēsturisku tradīciju", ko ietekmējuši līdzšinējie radio klausīšanās paradumi, kas strauji mainās līdz ar interneta popularitātes pieaugumu.

Savukārt tagad, kad Latvijas Radio 5 saturu plānots veidot atbilstoši jauniešu auditorijas interesēm, Saeimas plenārsēžu translācijas plānots pārtraukt, jo to saturs neatbilstot plānotajam Latvijas Radio 5 formātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!