Foto: F64

Reformu partijas (RP) dibinātājs Valdis Zatlers noraida bažas, ka panāktā vienošanās par tuvināšanos ar "Vienotību" liecinātu par RP virzīšanos uz likvidāciju.

"Nekāda likvidācija nenotiek un nebūs. Pašlaik politiskā situācija prasa tieši šādu izlēmīgu, vienotu rīcību diviem politiskiem spēkiem ar ļoti līdzīgām programmām. Vilcināšanās ar valdības apstiprināšanu neatbilst valstiskām interesēm. Lai tādu situāciju, ka šis process tiek vilkts garumā, nepieļautu, notiek šīs stingrās sarunas un tiek veidota vienota pozīcija ar pietiekamu atbalstu Saeimā," skaidroja politiķis.

Uz norādi, ka RP ar savu vārdu nepiedalīsies 12.Saeimas vēlēšanās, Zatlers atbildēja, ka partijai ir veseli trīs premjera amata kandidāti. "Tas nozīmē, ka mūsu cilvēku resurss ir pietiekami stiprs, lai skatītos nākotnē pietiekami optimistiski," teica Zatlers.

Vaicāts, vai viņam nav pārāk optimistisks skats uz partijas nākotni, RP dibinātājs atbildēja, ka cilvēki, kas neizvirza sev mērķus un neiet uz to piepildīšanu, neko dzīvē nesasniedz - Reformu partijas pārstāvji tādi neesot.

Par iespēju RP pārveidoties par biedrību politiķis ironiski aicināja prasīt bijušajai valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai. Zatlers arī norādīja, ka atrodas atvaļinājumā un aicināja minētos jautājumus uzdot RP valdes priekšsēdētājam Edmundam Demiteram.

Politiķu izteikumos iepriekš izskanējusi teorētiska iespēja, ka RP varētu pārtapt biedrībā.

Jau vēstīts, ka Saeimas priekšsēdētāja, partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa un Demiters 6.janvārī oficiāli parakstīja abu partiju vienošanos par tuvināšanos memorandu.

"Vienotības" un RP līderi decembra nogalē paziņoja, ka ir vienojušies par kopīgu sadarbību, startējot 12.Saeimas vēlēšanās.

12.Saeimas vēlēšanās kandidēšana plānota no "Vienotības" saraksta un RP biedriem, kuri vēlēsies no minētā saraksta startēt, nāksies iestāties "Vienotībā", žurnālistiem iepriekš sacīja "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa (V). "12.Saeimas vēlēšanās startēs saraksts "Vienotība", kurā būs cilvēki no "Vienotības'' un kurā būs cilvēki no RP, kas iestāsies "Vienotībā"," pauda Āboltiņa.

Neoficiāli izskanējis, ka RP citādi traktē panākto vienošanos. Politiskajā spēkā pastāvot uzskats, ka saskaņā ar vienošanos jābūt iespējai kandidēt 12.Saeimas vēlēšanās no "Vienotības" saraksta arī tad, ja RP biedrs nolems neiestāties "Vienotībā". Šis jautājums varētu tikt risināts, veidojot abu partiju turpmākās sadarbības "ceļa karti".

Abas partijas konceptuāli vienojušās koordinēt rīcību arī vēl 11.Saeimas darbības laikā - tās darbosies kā divas atšķirīgas frakcijas, taču koordinēs savu rīcību, tostarp virzot Ministru prezidenta amata kandidātu, skaidroja Āboltiņa.

Līdz 18.janvārim, kad notiks "Vienotības" kongress, tiks izstrādāta "ceļa karte", kādā veidā notiks tālākā tuvināšanās.

"Vienotībai" Saeimā ir 20 deputāti, savukārt Reformu partijai - 14 mandāti. Partiju reitingos "Vienotība" ieņem otro vietu aiz "Saskaņas centra", bet RP iekļūšanu nākamajā Saeimā prognozē tikai retais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!