Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pagājušo piektdien, 22. janvārī, tika saņemta informācija no ražotāja "AstraZeneca", par iespējamu pirmā ceturkšņa solīto vakcīnu devu piegāžu samazināšanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai. Šobrīd Eiropas Komisijas (EK) līmenī joprojām tiek turpinātas sarunas par plānotajām piegādēm un to apjomiem, portālu "Delfi" informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Prognozēts, ka jau šonedēļ, 29. janvārī, Eiropas Zāļu aģentūra varētu reģistrēt ražotāja "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu. Pozitīva lēmuma gadījumā, šī brīža prognozes liecina, ka februārī Latvijai tiktu piegādātas 72 874 devas no pirmā ceturkšņa sākotnējā apjoma (423 957 devas).

Latvijai jārēķinās ar to, ka plānotās Covid-19 vakcīnu devu piegādes ir mainīgas un atkarīgas no ražotāja spējas nodrošināt vakcīnu pieejamību, skaidro NVD.

Šobrīd joprojām turpinās sarunas par vakcīnas piegāžu apjomiem un, lai arī ir izskanējusi informācija par ievērojamu kopējo piegāžu apjomu samazinājumu, šobrīd informāciju par precīzu devu samazinājumu attiecībā uz pārējām piegādēm ražotājs "AstraZeneca" nav sniedzis. Šī jautājuma risināšanā iesaistīta gan EK, gan Latvija.

Iepriekš solīts, ka pirmajā ceturksnī Latvijā piegādās 423 957 vakcīnu devas (februārī sola piegādāt 72 874 devas), otrajā ceturksnī – 593 539 vakcīnas, bet trešajā ceturksnī 254 374 vakcīnu devas.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pirmdien, 25. janvārī, pauda bažas, ko radījusi neskaidrība ar iespējamu "AstraZeneca" plānoto vakcīnu daudzuma saņemšanu, kas varētu būtiski kavēt Latvijas vakcinācijas pret Covid-19 ieplānoto tempu.

Ziņots, ka Lielbritānijas farmācijas kompānija "AstraZeneca" piektdien brīdināja, ka tās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienībai (ES) būs "mazākas, nekā sākotnēji bija gaidāms", jo šīs vakcīnas ražotnē ir sarucis ražošanas apjoms.

Vakcīna, kuru "AstraZeneca" izstrādāja sadarbībā ar Oksfordas Universitāti, jau tiek izplatīta Lielbritānijā, bet Eiropas Savienība (ES) vēl nav apstiprinājusi tās izmantošanu. Ir gaidāms, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 29. janvārī lems par šīs vakcīnas izmantošanas apstiprināšanu.

"AstraZeneca" paziņojumā teikts, ka gadījumā, ja ES apstiprinās šo vakcīnu, "sākotnējie [piegāžu] apjomi būs mazāki par gaidītajiem", lai gan šo piegāžu sākums neaizkavēsies.

Kompānija vainoja "samazinātas ražošanas jaudas ražotnē mūsu Eiropas piegāžu ķēdē", bet nesniedza sīkākas detaļas.

"AstraZeneca" paziņoja, ka jebkurā gadījumā piegādās Eiropas Savienībai "miljoniem devu", kāpinot ražošanu februārī un martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!