Foto: F64

Pagaidām nav skaidri zināms, vai Saeimas deputāti ceturtdien atbalstīs ilggadējā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšnieka vietnieka Jāņa Brazovska pārvēlēšanu amatā, ņemot vērā arī izskanējušo informāciju, ka ar viņa ziņu vairāki desmiti miljonu latu no AS "Latvijas Krājbanka" (“Krājbanka”) varētu būt "aizplūduši” jau pēc bankas darbības apturēšanas.

Pašlaik atbalstu Brazovska kandidatūrai sola „Vienotības" un "Reformu partijas" (RP) frakciju deputāti, kā arī maksimums pieci Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti - kopumā 40 tautas kalpi. Pret viņa pārvēlēšanu amatā ir Nacionālā apvienība (NA), pārējie ZZS frakcijas deputāti un neatkarīgo deputātu grupa - ap 30 deputātu. Savukārt opozīcijā esošās lielākās Saeimā pārstāvētās frakcijas - „Saskaņas centra" - balsojums būšot zināms vien ceturtdienas rītā neilgi pirms Saeimas plenārsēdes, noskaidroja portāls "Delfi".

Brazovskis trešdien tikās ar koalīcijā esošajām „Vienotības" un RP frakcijām. Trešdien pēc tikšanās ar RP viņš žurnālistiem sacīja, ka saņēmis daudzus un detalizētus jautājumus, uz kuriem viņš ir atbildējis, taču nevar novērtēt, vai iegūs atbalstu savai kandidatūrai.

Par pārmetumiem, ka notikuši vairāki pārskaitījumi pēc tam, kad „Krājbanku" pārņēmusi FKTK, Brazovskis teica: šie darījumi atbilduši noteiktajiem ierobežojumiem un likuma prasībām. Konkrētie darījumi „bijuši sistēmās" iesākti un tos bijis jāpabeidz. Brazovskis noraidīja apgalvojumus, ka darījumi būtu notikuši ar kādiem konkrētiem „izraudzītiem" uzņēmumiem.

Savukārt RP frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis žurnālistiem pastāstīja, ka frakcija ar Brazovski tikās jau apmēram pirms mēneša, kad RP deputāti bijuši apmierināti ar Brazovska kandidatūru. Vēl viena tikšanās bijusi nepieciešama, jo nesen izskanējušas ziņas, ka ar FKTK gādību no "Krājbankas" tikuši pārskaitīti līdzekļi uz firmu kontiem un ofšoriem, kad bija jau uzlikti ierobežojumi naudas pārskaitījumiem.

Brazovskis trešdien atbildējis uz visiem jautājumiem par šo tēmu, un visi RP frakcijas deputāti balsojumā atbalstīs viņa kandidatūru, apliecināja Dombrovskis.

Tai pat laikā RP frakcija rosinās likuma grozījumus, lai panāktu stingrāku FKTK uzraudzību, jo, pēc RP deputātu domām, pašlaik parlamentārā kontrole pār FKTK nav pietiekama. Tam piekritis arī Brazovskis.

Patlaban likums paredz, ka FKTK reizi gadā, ne vēlāk kā 1.jūlijā, iesniedz Saeimai un Finanšu ministrijai rakstveida pārskatu par savu iepriekšējā gada darbu un zvērināta revidenta pārbaudītu pilnu gada pārskatu.

Kā ziņots, pērn 22.novembrī FKTK padome nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu, jo bankā tika konstatēts līdzekļu iztrūkums. FKTK nolēma apturēt arī "Krājbankas" valdes un padomes darbību un iecelt bankā FKTK pilnvarnieku grupu, kuras vadītājs bija Brazovskis.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā nedēļā neatbalstīja Brazovska atkārtotu apstiprināšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā. 

Brazovskis FKTK vadītāja vietnieka amatā ir kopš 2000.gada 26.oktobra.

Pagājušā gada nogalē saistībā ar  "Krājbankas" krīzi no FKTK vadītājas amata atkāpās Irēna Krūmane. Pēc tam šajā amatā tika iecelts Kristaps Zakulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!