Centrālā tēma Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (Nordic-Baltic Eight jeb NB8) ārlietu ministru sanāksmei, kas notiks 26. un 27. augustā Rīgā, būs Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības perspektīvu izvērtējums, ceturtdien žurnālistus informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Eiropas Savienības direkcijas vadītāja – vēstniece Ilze Juhansone.

Šogad ikgadējo NB8 ārlietu ministru sanāksmi organizē Latvijas ĀM kā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības 2010. gada koordinators. Latvija NB8 sadarbību koordinē pirmo reizi, vēsta ĀM Preses un informācijas nodaļa.

Sanāksmes laikā ministriem tiks prezentēts ziņojums par Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību, ko izstrādājuši NB8 valstu ārlietu ministru pilnvaroti augsta līmeņa pārstāvji no Latvijas un Dānijas – bijušais Latvijas premjers un ārlietu ministrs Valdis Birkavs un bijušais Dānijas aizsardzības ministrs Sērens Gāde (Søren Gade).

Neatkarīgo ekspertu ziņojums tapis pēc Latvijas iniciatīvas, un tā izstrādes pamatuzdevums ir izvērtēt līdzšinējās sadarbības efektivitāti un sniegt priekšlikumus Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības stiprināšanai. NB8 sadarbības attīstība ir izvirzīta arī par vienu no prioritātēm Latvijas šā gada prezidentūrai Baltijas Ministru padomē (BMP).

Plānots, ka pēc ministru sanāksmes ziņojums tiks publiskots, lai par šo jautājumu veicinātu plašāku diskusiju.

Sanāksmes darba kārtībā ir arī tādi starptautiski aktuāli jautājumi kā notikumu attīstība Afganistānā, NATO stratēģiskās koncepcijas izstrāde un gatavošanās EDSO samitam. Afganistānas tēmas kontekstā ministri pārrunās tālāko notikumu attīstību pēc 20. jūlijā notikušās Kabulas konferences, kā arī situāciju pirms gaidāmajām parlamenta vēlēšanām valstī.

Diskusija par NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādi koncentrēsies uz viedokļu apmaiņu, ņemot vērā, ka sešas NB8 valstis ir NATO dalībvalstis, bet Somija un Zviedrija ir vienas no ciešākajiem Alianses sadarbības partneriem. EDSO kontekstā ministri apmainīsies viedokļiem par decembrī gaidāmā EDSO samita eventuālo dienas kārtību, norāda ĀM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!