Foto: LETA

Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais lēmumprojekts par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas misijā "Minusma" Mali ir Latvijas atbilde Francijas lūgumam palīdzēt cīņā pret terorismu, pastāstīja AM pārstāvis Kaspars Galkins.

Par Latvijas karavīru dalību šajā misijā vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Misijā Mali Latvijas kontingents ar vairākiem štāba virsniekiem iekļausies Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienībā. Mali jau atrodas septiņi Latvijas karavīri, taču viņi iesaistīti Eiropas Savienības (ES) apmācības misijā. Konkrētu virsnieku skaitu Galkins atturējās minēt.

Dalība šajā operācijā neparedz Latvijas karavīru iesaistīšanos kaujas darbībā.

Par dalību ANO misijā Mali Latvija gan bija izlēmusi, vēl pirms saņēma Francijas lūgumu palīdzēt tai cīņā pret "Daesh", kura uzņēmusies atbildību par 13.novembrī Parīzē notikušajiem terora aktiem. Šis palīdzības lūgums bija izteikts saskaņā ar Lisabonas līgumu, skaidroja Galkins.

"Atsaucoties uz Francijas lūgumu sniegt atbalstu, AM ir sagatavojusi lēmuma projektu atbalstīt mūsu sabiedroto ar savu štāba virsnieku nosūtīšanu ANO misijā Mali. Tā arī būtu Latvijas atbilde Francijai uz tās lūgumu aizvietot tās karavīrus citās operācijās, lai savukārt Francija varētu vēl ciešāk iesaistīties operācijā pret "Daesh"," norādīja Galkins.

Vēstīts, ka 2013. gada vasarā ANO sāka misiju Mali. Saskaņā ar Drošības padomes lēmumu 2013. gada 1.jūlijā notika pāreja no afrikāņu vadītās starptautiskās atbalsta misijas Mali uz ANO vadīto daudzpusīgo integrēto stabilizācijas misiju "Minusma", kas sāka darbu, pamatojoties uz Drošības padomes 2013. gada 25. aprīļa rezolūciju.

ANO miera uzturētāji pārņēma operāciju no Francijas spēkiem, kas šajā valstī ieradās, lai palīdzētu Mali armijai cīņā pret islāmistu nemierniekiem, kuri bija sagrābuši savās rokās plašas teritorijas valsts ziemeļos, radot bažas, ka Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

Savukārt, lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu "Daesh", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem jau iepriekš bija izveidojušas starptautisku koalīciju, formējot arī Apvienotos spēkus, kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju "Inherent Resolve". Tās mērķis ir "iznīcināt teroristisko grupējumu "Daesh" un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai".

Patlaban ASV vadīto koalīciju veido 62 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai daļa nodrošina militāru atbalstu un veic gaisa triecienus. AM arī sagatavojusi lēmumprojektu par Latvijas karavīru dalību pret "Daesh" vērstajā operācijā "Inherent Resolve" Irākā. Operācijā Irākā Latvijas kontingents iekļausies Dānijas kontingenta sastāvā ar nelielu apmācību grupu Irākas drošības spēku apmācīšanā. AM uz Irāku plāno sūtīt līdz desmit karavīru lielu vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!