Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir gatavi spridzināt sēkli Lielupes grīvā, apstiprināja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Normunds Stafeckis.

Tas secināts, apsekojot teritoriju pie Lielupes ietekas jūrā. "Ja būs saskaņošana, mēs esam gatavi spridzināt, ja ir runa par Lielupes grīvu," norādīja Stafeckis.

AM preses pārstāvja rīcībā gan ceturtdien vakarā nebija nekādas informācijas par to, kāds tieši varētu būt mērķis šiem spridzināšanas darbiem, taču, "ja mums saka "spridziniet!", mēs braucam un spridzinām," skaidroja Stafeckis, piebilstot, ka piektdien gaidāma operatīvā sanāksme, kurā par šiem jautājumiem arī, visticamāk, tiks runāts.

Kā skaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere, spridzināšana nepieciešama gan tāpēc, lai ledus varētu brīvāk pārvietoties pa Lielupi uz leju, gan tāpēc, lai nepieciešamības gadījumā Lielupē no jūras puses varētu ienākt lielāks ledlauzis, kurš sašķeltu ledu, tādējādi mazinot plūdus upes krastos, tostarp arī Jelgavā un tās apkārtnē.

VUGD priekšnieka vietnieks ģenerālis Aldis Lieljuksis gan nedomā, ka sēkli varētu saspridzināt tik efektīvi, ka tas vairs netraucētu jaudīgam ledlauzim.

Vetere, jautāta par to, vai Jūrmalas pašvaldības amatpersonām nebūtu jājūtas atbildīgām par to, ka Lielupes gultne pie iztekas nav attīrīta jau laikus, atbildēja, ka šāda pienākuma pašvaldībai neesot, turklāt iepriekš tam nav bijusi arī liela vajadzība.

Savukārt Lieljuksis norādīja, ka Jūrmalas pašvaldībai acīmredzot lielas problēmas ar upi līdz šim nav bijušas, tāpēc arī nav uzskatīts par nepieciešamu ieguldīt naudu Lielupes gultnes attīrīšanā. "Tas jau nav nekāds lētais pasākums," skaidroja Lieljuksis. Turklāt, ja pašvaldībai ko pārmestu, tā varētu atbildēt, ka saskaņā ar Civillikumu upes pieder valstij. "Ja viņiem no tā problēmas nav, tad ir kā ir," rezumēja VUGD priekšnieka vietnieks, piebilstot, ka arī tik skarba ziema Latvijā ilgi nav bijusi.

Kā ziņots, Lielupē pie Jelgavas ūdens līmenis turpina paaugstināties. Plkst.16 tas bija sasniedzis 3,42 metru atzīmi, bet plkst.18 - jau 3,44 metru atzīmi, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

No plūdu vietām Jelgavā un tās apkārtnē evakuēti vairāki cilvēki un dzīvnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!