Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru jauno lauka formastērpu ieviešana izmaksās 4 680 000 latus, liecina Aizsardzības ministrijas informācija.
Formastērpa ieviešana vienam karavīram izmaksās 780 latus, formastērpa uzturēšanas izmaksas gadā sasniegs 340 latus.

Jauno formastērpu maskēšanas rakstā vairs netiks izmantota zaļā krāsa. Maskēšanās raksts jeb kamuflāža turpmāk būs ieturēts brūnos, melnos un baltos toņos.

Līdz šim izmantotā neregulāras formas plankumainā kamuflāžas apdruka aizstāta ar regulāras formas kvadrātiem. Minētā apdruka jeb vizuālā kamuflāža rada optisku efektu, ļaujot karavīram būt grūti pamanāmam jebkuros ģeogrāfiskajos apstākļos.

Kamuflāžas audumu iepirks no uzņēmuma "SAAB Barracuda AB". Nākamgad plānots iegādāties 60 000 metrus auduma par 480 000 latiem.

Līdz ar jauno formastērpu ieviešanu karavīriem tiks izsniegts jauna parauga ekipējums - bruņuvestes un uzkabes vestes. Ekipējuma izmaksas ietilpst formastērpa ieviešanai paredzētajā summā.

Formastērpa jaku aizdarei turpmāk netiks izmantota pogu aizdare. Karavīru jakām izmantos līpaizdari un rāvējslēdzēju. Formastērps papildināts ar kabatām uz bikšu ceļgaliem un jaku elkoņiem.

Atbilstoši jaunajiem standartiem karavīru zābaki turpmāk būs brūnā krāsā atšķirībā no šobrīd lietotajiem melnajiem šņorzābakiem. Zābaku ieviešanas izmaksas vienam karavīram sasniegs 120 latus, bet gadā zābakiem tērēs 80 latus katram karavīram.

Jauno formastērpu sadalē priekšroka tiks dota starptautiskajās misijās dienošo NBS karavīru apģērbšanai. Formastērpi izstrādāti tā, lai būtu piemēroti visu dienesta uzdevumu izpildei laika apstākļos no mīnus 30 līdz plus 50 grādiem.

Jaunizstrādātais formas tērps apstiprināts NBS lietošanai tuvākajiem desmit gadiem ar iespēju pēc astoņiem gadiem pārskatīt formastērpu atbilstoši mainīgajai operatīvi taktiskajai situācijai starptautiskajās operācijās.

Trešdien Rīgas Kongresu namā varēja aplūkot NBS karavīru jauno lauka formastērpu.

"Karavīra forma asociējas ar valsti tāpat kā karogs," formastērpa prezentācijas pasākumā uzsvēra NBS komandieris brigādes ģenerālis Juris Maklakovs. Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) atzina, ka jaunā formastērpa izmaksas nav zemas, bet tas ir "drošāks, ērtāks un kvalitatīvāks".

Jaunais formastērps veidots, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un ņemot vērā citu valstu pieredzi. Tērps ir universāls, ļaujot karavīriem ērti un droši pildīt dienesta pienākumus gan Latvijā, gan arī starptautiskajās operācijās dažādās klimatiskajās joslās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!