Foto: NBS

“Es varu apgalvot, ka Nacionālo Bruņoto spēku Mehanizētās kājnieku brigāde nekad nav bijusi tik gatava kā šobrīd. Līdz ar to mēs jūtamies pārliecināti un droši, ka, ja mums būs jāiet “pa īstam”, mēs esam tam arī gatavi,” stāstot par vērienīgām starptautiskām militārajām mācībām, kas šobrīd notiek Latvijā, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” teica Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris Sandris Gaugers.

Latvijā no 18. februāra līdz 23. martam paralēli norisinās divas iepriekš plānotas starptautiskas militārās mācības “Saber Strike 22” un - no 28. februāra līdz 11. martam - starptautiskas militārās mācības “Crystal Arrow 22”. Abās mācībās kopā piedalās 12 sabiedrotās valstis, aptuveni 800 militārās tehnikas vienības un vairāk nekā 2800 karavīri un zemessargi.

Gaugers atzina, ka NBS pārstāvji šobrīd rūpīgi seko līdzi Krievijas iebrukumam Ukrainā, lai saprastu, kā notiek reālā karadarbība, jo šī kara atspoguļojums medijos ne vienmēr ir precīzs.

Atbildot uz jautājumu, kādas ir Latvijas iedzīvotāju iespējas iesaistīties valsts aizsardzībā, Gaugers uzsvēra, Ukraina šobrīd ir labs piemērs Latvijas tautai. “Uz to, ko šobrīd dara ukraiņi, uz tautas gribu pretoties agresoram, mēs varam skatīties ar pavērtu muti. Latvijas iedzīvotājiem, kuri grib iesaistīties, ir divas iespējas - vai nu pievienoties profesionālajam militārajam dienestam vai arī iestāties Zemessardzē. Ja cilvēks var atlicināt savu brīvo laiku Zemessardzei, tad šis, manuprāt, ir īstais brīdis, kad tur iestāties,” piebilda Gaugers.

Mācību “Saber Strike 22” un “Crystal Arrow 22” ietvaros kopīgus uzdevumus Latvijā veic ne tikai uz mācību laiku pārvietotā ASV Bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā militārā tehnika, kaujas helikopteri “AH-64 Apache” un personāls, bet arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā tehnika un karavīri, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes apakšvienības, Nacionālās aizsardzības akadēmijas personāls un Zemessardzes reģionālo brigāžu apakšvienības.

Mācību laikā tiek trenēta un uzlabota daudznacionālu vienību koordinācija un savietojamība taktisko operāciju laikā, tostarp ar kaujas helikopteru iesaisti. Vienlaikus tiek praktiski testētas NATO operāciju plānošanas un vadības procedūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!