Foto: LETA

Pērn decembrī no dienesta Nacionālajos bruņotajos spēkos atstādināts kāds karavīrs, kurš internetā paudis prokrievisku nostāju Ukrainas jautājumā, atsaucoties uz tās rīcībā esošu neoficiālu informāciju, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Kā raksta laikraksts, oficiāli minēts, ka karavīrs no dienesta ir aizgājis pēc paša vēlēšanās saistībā ar ģimenes un finanšu apstākļiem, taču faktiski karavīrs ticis atstādināts pēc dienesta biedru sūdzībām par viņa prokrievisko nostāju Ukrainas jautājumā un apšaubāmo lojalitāti.

Savus prokrieviskos uzskatus karavīrs esot paudis internetā, piemēram, sociālajā tīklā "Facebook". Viņš pie raksta par to, ka Austrumukrainas teroristi pieķēdējuši pie staba un ļāvuši garāmgājējiem sist un pazemot kādu Ukrainas vienotību atbalstījušo sievieti, paudis viedokli, ko laikraksts citē, saglabājot oriģinālo rakstību: "Pareiz izdarija! Vispar vajadzeja nosoist, tapat kaa kievas valdiba dod saviem suniem paveles atklat uguni pa pilsetam..""

Laikraksts norāda, ka ar līdzīgiem komentāriem viņš izcēlies arī pie citiem rakstiem, piemēram, apgalvojot, ka Latvija un citas NATO valstis esot "ASV impērijas lelles".

Dmitrija dienesta biedri par šiem ierakstiem bijuši satraukti, jo, ja Latvijā sāktu darboties līdzīgi "prokrieviskie dumpinieki", tad uz šādu vienības biedru paļauties nevarētu. Aizvadītā gada decembrī karavīrs dienestu armijā pametis.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) laikrakstam atzinis, ka notikušais esot bijis tikai izņēmums, kas nekādā gadījumā neatspoguļo visu bruņoto spēku karavīru un zemessargu ģeopolitisko notikumu izpratni.

"Šis konkrētais gadījums, par kuru, protams, esmu informēts, pat pierāda tieši pretējo, proti, karavīri ļoti labi izprot ģeopolitiskos notikumus un sadarbībā ar komandieriem spēj identificēt dienesta biedrus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ ir mainījuši savus uzskatus. Arī šis karavīrs ir sapratis, ka viņa uzskati neatbilst tiem uzskatiem, kādiem jābūt ne tikai karavīram, bet arī ikvienam Latvijas pilsonim, tāpēc no dienesta ir aizgājis pēc paša vēlēšanās," laikrakstam atzinis Vējonis piebilstot, ka situācija Latvijas bruņotajos spēkos tiekot pastāvīgi uzraudzīta. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!