Foto: Latvijas armija
Bruņotie spēki strādā pie tā, lai varētu piedāvāt brīvprātīgas nometnes pilsoņiem, kas vēlas apgūt militārās prasmes, bet dažādu iemeslu dēļ nav iestājušies Zemessardzē, intervijā sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

NBS komandieris pastāstīja, ka kopā ar Aizsardzības ministriju tiek domāts par apmācības sistēmu brīvprātīgajiem. Tā varētu darboties pēc nometņu principa, kad interesents kādu laiku pavada apgūstot militārās prasmes. Šāda programma gan tiktu piedāvāta ar nosacījumu - pēc tās attiecīgais pilsonis tiktu ieskaitīts bruņoto spēku rezervē kā rezerves karavīrs un nāktos rēķināties ar to, ka nākotnē būtu jāierodas uz atkārtotiem treniņiem, vingrinājumiem un mācībām.

Vienlaikus Graube atzina, ka dažas dienas šādā nometnē ir stipri par maz, lai apgūtu nepieciešamās zināšanas.

"Mūsu bāzes programma Alūksnē, kas padara civilistu par karavīru, prasa trīs mēnešu ilgas intensīvas apmācības. Karavīrs spēj sniegt gan pirmo palīdzību, gan kaujas situācijā darīt nepieciešamās pamatlietas un pieņemt lēmumus. Tālāk ir [arī] vienības saliedēšanas periods," skaidroja Graube.

Pērn valdība apņēmās izveidot efektīvu mobilizācijas sistēmu un nodrošināt tajā nepieciešamās materiāltehniskās rezerves. Tādējādi tika uzsākta NBS rezervistu sistēmas izveide, apzināts nepieciešamais rezervistu skaits un tiek strādāts pie iespējamo sistēmas modeļu analīzes.

Atbilstoši Militārā dienesta likuma 63.pantam, NBS rezervē ir rezerves karavīri un rezervisti. Rezerves karavīri ir karavīri, kas atvaļināti no profesionālā dienesta un nav noņemti no militārā dienesta uzskaites, kā arī zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, ja viņi nav sasnieguši maksimālo vecumu dienestam bruņoto spēku rezervē. Savukārt rezervisti ir Latvijas pilsoņi — vīrieši, kuri ir vecumā no 18 līdz 55 gadiem un ir derīgi militārajam dienestam.

Rezerves karavīrus var iesaukt uz militārajām mācībām, bet rezervistus var iesaukt tikai mobilizācijas izsludināšanas gadījumā. NBS norāda, ka bieži tiek jaukts pie kādas kategorijas ir pieskaitāmi Latvijas pilsoņi, kuri savulaik pildījuši obligāto militāro dienestu. Atbilstoši likumam viņi ir rezervisti, tādēļ arī viņus var iesaukt tikai mobilizācijas gadījumā. Tādējādi šobrīd uz militārajām mācībām var iesaukt tikai rezerves karavīrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!