Foto: Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nodrošinās visu nepieciešamu atbalstu 10. maijā mirušā Albānijas karavīra majora Klodiana Tanuši nogādāšanai dzimtenē, apliecināja Aizsardzības ministrijas pārstāve majore Sandra Brāle.

Viņa norādīja, ka karavīra nogādāšanu mājās organizēs Albānijas Aizsardzības ministrija, taču NBS sniegs visu nepieciešamo atbalstu un karavīrs tiks izvadīts ar militāru godu. Brāle neminēja, kad tieši varētu notikt bojāgājušā karavīra transportēšana.

Pēc viņas teiktā, pārējiem Albānijas kontingenta karavīriem Latvijā tiek sniegta visa iespējamā palīdzība un atbalsts.

Ministrijas pārstāve nekomentēja, vai kāds no Albānijas kontingenta kareivjiem traģisko notikumu dēļ izteicis vēlmi pārtraukt misiju un doties mājup.

Jau ziņots, ka pirmdien, 6. maijā, pulksten 9.13 Ādažu poligonā notika negadījums, kura laikā dzīvību zaudēja Albānijas bruņoto spēku kaprāle Zarifi Hasanaja. Vēl divi karavīri tika nogādāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas viens no viņiem slimnīcu pameta jau 6. maijā, gūtās traumas bija virspusējas.

Tomēr otra karavīra, majora Tanuši stāvoklis bija galēji smags un Intensīvās terapijas klīnikā ārsti cīnījās par viņa dzīvību. Vēlā piektdienas vakarā Aizsardzības ministrija paziņoja, ka karavīrs no gūtajām traumām miris.

Militārā policija ir uzsākusi un veic kriminālprocesu par sprādziena faktu Ādažu poligonā. Kriminālprocesā ir veiktas sākotnējās neatliekamās izmeklēšanas darbības, piesaistot arī kompetentus ekspertus no Valsts policijas. Lai noteiktu sprādziena iemeslu un to, kāds sprādzienbīstams priekšmets ir detonējis, tiks veiktas ekspertīzes. Izmeklēšanas interesēs patlaban nekāda plašāka informācija netiks sniegta.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Latvijā dienesta pienākumus pilda aptuveni 20 nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženieri no Albānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!