Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vairākos "Facebook" profilos ievietots manipulēts attēls, kurā piedomāts neīsts ziņu aģentūras LETA un portāla "nra.lv" virsraksts. Maldinošajā ilustrācijā veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) piedēvēts teksts par balstvakcinācijas un jauna Covid-19 varianta prognozēm, ko viņš nav teicis, pārliecinājās "Delfi".

Maldinošais teksts bija šāds: "Pavļuts: 2022. gada otrajā pusē būs pieejama piektā un sestā balstvakcinīna. Tās būs efektīvākais veids cīņā ar jauno variantu, kurš ieplānots 2022. gada otrajā pusē." Attēlā pierakstītajam virsrakstam klāt redzams datums – 21. decembris, atsauce uz aģentūru LETA, kā arī vizuāli atpazīstami "nra.lv" dizaina elementi, taču šajos avotos šādi ministra izteikumi nav atrodami.

Arī ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere apstiprināja, ka Pavļuts attēlā redzamos vārdus nav sacījis.

Iespējams, ka apzināti vai neapzināti lietotāji pārpratuši ministra teikto "ReTv" intervijā dienu iepriekš – 20. decembrī, kad viņš norādīja, ka Latvija gatavojas otrajai balstvakcīnai. Bet arī šajā intervijā Pavļuts neprognozēja nedz jauna varianta rašanos 2022. gada otrajā pusē, nedz piektās un sestās balstvakcīnas pieejamību.

Precīzs intervijas citāts bija šāds: "Pirmie dati liecina, ka tur, kur cilvēki ir saņēmuši balstvakcīnas agrāk rudenī, šobrīd jau esot pazīmes, speciālisti liecina, ka arī šīs balstvakcinācijas efekts, protams, ar laiku dilst. Tas principā nozīmē, ka, ja pandēmija nebūs beigusies nākamā gada vidū, pieņemsim, otrā pusē, tas vedina domāt, ka balstvakcināciju būs nepieciešams arī atkārtot. Ne velti mēs šo balstvakcināciju, kura šobrīd norit, saucam par pirmo balstvakcīnu. Var gadīties, ka būs otrā. Tas, ko mēs šobrīd gatavojamies darīt, ir, ka mēs esam ieplānojuši resursus. Mēs paredzam, ka nākamajā gadā varētu būt nepieciešami līdz pat trīs miljoni balstvakcinācijas epizožu. Mums attiecīgi ir pasūtīts arī liels vakcīnu daudzums, dažādu ražotāju, lai spētu to nodrošināt tad, ja tas būs nepieciešams... Mēs esam pasūtījuši ļoti daudz mRNS vakcīnu: gan "Comirnaty" - "Pfizer-Biontech", gan "Modernas" "Spikevax". Mums ir liels portfelis. Mums ir, manuprāt, nākamajam gadam vairāk nekā trīs miljoni mRNS vakcīnu vien, nemaz neskaitot "AstraZeneca" un "Janssen", kuri mums droši vien visdrīzāk būs izmantojami ziedošanai un pārdošanai citām valstīm, kurām tās ir vairāk nepieciešamas," sacīja Pavļuts.

Jau ziņots, ka Latvijā līdz šim Covid-19 laboratoriski apstiprināts 275 517 cilvēkiem, bet 14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir 557,4.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!