Foto: Toms Norde

Ne vienmēr un ne pietiekami veselības ekspertu ieteikumi ir pietiekami ņemti vērā un rezultātā ir bijuši sāpīgi atsitieni, izriet no Valsts prezidenta Egila Levita šodien paustā "Gada balvas medicīnā 2020" ceremonijas atklāšanā.

"Šis gads ir bijis īpašs arī tādēļ, ka tieši veselības jomas zinātnieku un ekspertu ieteikumi ir bijuši pamatā sabiedrības darba kārtībai, valdības lēmumiem. Taču vienlaikus jāatzīst, ka ne vienmēr un ne pietiekami tie ir ņemti vērā, un tad ir bijuši sāpīgi atsitieni," par Levita pausto informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Tieši pirms gada izskanēja jūsu aicinājums: "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!" Cik nebeidzami ilgs mums, šķiet, ir izvērties šis gads, bet, pirmkārt jau jums, godājamie mediķi," uzsvēra Levits, savā runā vēršoties pie ārstiem, māsām, ārstu un māsu palīgiem, vecmātēm, farmaceitiem, jaunajiem ārstiem un veselības jomas speciālistiem.

Pandēmijas dēļ noslogotās slimnīcas, atliktā plānveida palīdzība ir ietekmējusi visu veselības sistēmu, visus šai nozarē strādājošos, pauda Valsts prezidents.

Levits vērsa uzmanību, ka, būdami uzticīgi ārsta ētikas principiem, palīgā kolēģiem rūpēties par Covid-19 pacientiem ir devušies kolēģi no citām nodaļām – rezidenti, studenti. "Viss aizgājušais gads veselības aprūpes sistēmai ir pagājis ārkārtas apstākļos uz galēja sasprindzinājuma robežas. Nav nevienas rutīnas, kas ļautu pierast pie tā emocionālā stresa, ar ko saskaraties jūs, cienījamie mediķi," pauda valsts pirmā amatpersona.

Valsts prezidents uzsvēra, ka pandēmija izgaismo mūsu veselības sistēmas vājās vietas, bet vienlaikus redzamāks kļūst ikkatra veselības aprūpes sistēmas darbinieka kā cilvēka nozīmīgums.

"Tāpēc šodien, šajā mediķu svētku dienā, ļaujiet man Latvijas tautas vārdā izteikt visdziļāko pateicību jums, veselības jomas darbinieki, par jūsu pašaizliedzību, jūsu misijas apziņu, jūsu darbu," akcentēja Levits.

Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka ne vienmēr un ne pietiekami Covid-19 izplatības laikā ir ņemti vērā ekspertu ieteikumi un tad ir bijuši sāpīgi atsitieni.

"Tikai balstoties zinātniskās atziņās un racionālā pasaules skatījumā, mums visiem kopā izdosies vīrusu apturēt. Tikai vairojot racionālu domāšanu sabiedrībā kopumā, mēs varam nodrošināt tautas veselību un valsts attīstību. Diemžēl šai gadā zinātnes atziņām ir nācies stāties pretim nepieredzēti lielam dezinformācijas vilnim. Jau tā grūto mediķu darbu tas ir apgrūtinājis vēl vairāk," pauda Levits.

Viņš norādīja, ka, kliedējot melus un ļaunprātīgas baumas, veselības jomas darbinieki kā veselā saprāta vēstneši pašlaik pilda vēl vienu uzdevumu – sekmē vakcinācijas procesu, kas vienīgais ceļš uz normālo dzīvi, "ko mēs visi tik ļoti gaidām".

Levits uzsvēra atbilstošas veselības aprūpes un tās finansēšanas sistēmas nepieciešamību. "Ilgi novilcinātā veselības sistēmas reforma, tostarp mediķu atalgojuma reforma nedrīkst atkal kavēties," pauda Valsts prezidents.

Sekmīgi noritot vakcinācijas procesam, pēc dažiem mēnešiem atkal pienāks laiks, kad drīkstēs arī nepalikt mājās, reizē mediķi joprojām būs darbā iedzīvotāju dēļ, norādīja valsts augstākā amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!