Foto: Privātais arhīvs

Pirmdienas, 25. februāra, rītā Jelgavas centrā ap 100 automašīnas radīja sastrēgumu, tādējādi protestējot pret skolu tīkla reorganizāciju pilsētā, portālu "Delfi" informēja skolēnu vecāku pārstāve Klinta Mežapuķe. Savukārt dome notikušo sauc par nesaskaņotu un apzināti organizētu akciju, kas satiksmei būtiski nav kaitējusi.

Jelgavas pilsētas domes atbildīgā komiteja pagājušajā nedēļā apstiprināja izglītības attīstības stratēģiju 2019. – 2025. gadam, kas paredz vairāku skolu reorganizāciju.

Pārmaiņas sagaida mazākumtautības izglītības programmas piedāvājošo Jelgavas 2. pamatskolu, ko plānots pievienot 5. un 6. vidusskolai. Domes plāns paredz 2. pamatskolu un 6. vidusskolu apvienot pēc šī mācību gada beigām, ļaujot vecākiem izvēlēties, kurā pilsētas skolā bērns turpinās mācības.

Kārtējā domes sēdē jautājumu skatīs 28. februārī. Taču ar izmaiņām neapmierināti skolēnu vecāki pirmdienas rītā ar automašīnām iebrauca Jelgavas centrā. Mežapuķe skaidroja, ka skolēnu vecāki no centra eksperimentālā kārtā braukuši uz 6. vidusskolu, lai noskaidrotu, vai šāds maršruts ik rītu būs raiti mērojams.

Mežapuķe norādīja, ka vecāki izraisījuši "nepieredzētu sastrēgumu". Sešus kilometrus tālais ceļš no centra līdz 6. vidusskolai autovadītājiem prasījis aptuveni 40 minūtes ilgu laiku.

"Vecāki norāda, ka bērniem turpmāk būtu jāmēro vidēji 5,5 kilometri līdz RAF masīvam, bieži vien jābrauc ar pārsēšanos, un transports, pēc viņu aprēķiniem, katra bērna vecākiem papildus izmaksās 476 eiro vienā mācību gadā. Tā kā bērni vēl ir mazi, viņi nedrīkst braukt vieni paši, un gan no rītiem, gan vakaros līdzi būs jābrauc arī kādam pavadonim. Tāpēc vecākiem, kuriem ir automašīna, nāktos bērnu nogādāšanai skolā un pēc tam atpakaļ uz mājām izmantot personīgo transportu," klāstīja Mežapuķe, brīdinot, ka stratēģijas apstiprināšana līdzīgus sastrēgumus padarītu par Jelgavas ikdienu.

Jelgavas pilsētas domes pārstāve Egita Veinberga portālam "Delfi" norādīja, ka pirmdienas rītā notikušais ir nesaskaņota, apzināti organizēta akcija, kuras laikā skolēnus uz mācību iestādēm autovadītāji neveda. Akcijā piedalījušās aptuveni 80 automašīnas.

Akcijas organizētāju pausto informāciju Veinberga nosauca par nepatiesu, jo pēc Jelgavas pilsētas pašvaldības rīcībā esošas informācijas satiksme pilsētā nebija būtiski traucēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!