Neapzīmogoto vēlēšanu aplokšņu pieskaitīšana Jelgavas domē ievēlēto deputātu sastāvu nav mainījusi, apliecināja pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics.

Jelgavā 11 neapzīmogoto aplokšņu pieskaitīšana vēlēšanu rezultātiem notika Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK), partiju un mediju pārstāvju klātbūtnē.

Dēvics stāstīja, ka teorētiski neapzīmogotās vēlēšanu aploksnēs ievietotās vēlēšanu zīmes varēja ietekmēt divus sarakstus. Ja vismaz sešas balsis būtu nākušas klāt Jaunajai konservatīvajai partijai, tā iegūtu domē vienu mandātu. Tāpat šīs balsis varētu mainīt no "Saskaņas" domē ievēlēto deputātu.

Taču, pieskaitot neapzīmogotās aploksnes, balsis sadalījušās starp vairākām partijām un ļaunprātīga rīcība ir izslēgta, atzina komisijas vadītājs. Līdz ar to arī domnieku sastāvs nav mainījies, un pēcpusdienā komisija apstiprinās jaunu vēlēšanu rezultātu protokolu.

CVK informēja, ka aploksnes nav apzīmogotas vēlēšanu iecirkņa komisijas neuzmanības dēļ, tāpēc nav saskatāma ļaunprātīga vēlēšanu komisijas vai trešo personu rīcība.

Neapzīmogotajās aploksnēs piecas balsis bija par Nacionālās apvienības sarakstu, trīs par "Saskaņas" sarakstu, bet pa vienai balsij par Latvijas Krievu savienības, "Jaunās vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības sarakstiem.

Kā ziņots, CVK lēma Jelgavas domes vēlēšanu rezultātiem pieskaitīt 11 neapzīmogotās aploksnes un Siguldas novada pašvaldību vēlēšanu rezultātiem pieskaitīt desmit neapzīmogotās aploksnes.

Līdz ar to CVK nolēmusi atcelt iepriekš vietējo vēlēšanu komisiju apstiprinātos vēlēšanu rezultātus Jelgavā un Siguldas novadā. Pēc balsu pieskaitīšanas pašvaldību vēlēšanu komisijām būs atkārtoti jālemj par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Komisija iepriekš sanāksmē uzklausīja abu iesaistīto iecirkņa vadītājus, un sanāksmē tika pieļauts, ka aploksnes netika apzīmogotas cilvēciskas kļūdas dēļ. CVK lēma par neapzīmogoto aplokšņu pieskaitīšanu, jo abos iecirkņos nav konstatēta ļaunprātība. Šāds lēmums pieņemts atbilstoši tiesas praksei līdzīgā situācijā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!