Foto: DELFI

Uzzinot par situāciju, kurā jaunieši saņēmuši vakcīnas pret Covid-19, ar kurām viņus nedrīkstēja vakcinēt, speciālisti ir bijuši kontaktā ar ģimenēm un sekojuši līdz jauniešu veselības stāvoklim, sacīja Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), pieminot, ka “lielākoties, tā ir bijusi cilvēciska kļūda,” LTV raidījumā “Rīta panorāma” atzina ministrs.

Ar neatbilstošām vakcīnām vakcinēto jauniešu vidū ir bijis viens ziņojums par blakusparādībām, sacīja Pavļuts, uzsverot, ka pēc šīs situācijas ir strādāts pastiprināti, iesaistot Veselības inspekciju un pakalpojuma sniedzējus. Viņš arī izcēla milzīgu noslodzi vakcinācijas apjomā valstī.

"Jā, šādas situācijas, kad cilvēki ir saņēmuši savam vecumam pēc rekomendācijām neatbilstošas vakcīnas. Teikšu svarīgāko – nekas ļauns nav noticis. Mēs šai situācijai esam sekojuši līdz," sacīja veselības ministrs.

Jau ziņots, ka Latvijā daļa pusaudžu potēti ar vakcīnām, ar kurām viņus nedrīkstēja vakcinēt.

Vakcinācijas rokasgrāmatā ietvertā informācija liecina, ka Latvijā šobrīd pusaudžus drīkst vakcinēt tikai ar divām konkrētām vakcīnām - "Pfizer/BioNTech" vakcīnu "Comirnaty" un "Moderna" vakcīnu "Spikevax".

Citu vakcīnu izmantošana bērnu un jauniešu potēšanai pret Covid-19 ir kategoriski aizliegta. Tomēr publiski pieejamā informācija liecina, ka vairāk nekā 100 pusaudži vecumā no 12 līdz 17 gadiem potēti ar "Janssen" un "AstraZeneca", proti, ar vakcīnām, kuras vismaz pagaidām nav atļautas bērnu un jauniešu vakcinēšanā pret Covid-19.

Atvērtajos datos pieejamā informācija liecina, ka līdz pagājušajai nedēļai 117 jaunieši vecumā no 12 līdz 17 gadiem ir vakcinēti ar "Janssen" vakcīnu un 26 gadījumos vakcinēšana veikta ar "Astra Zeneca". Abas šīs vakcīnas pagaidām nav atļautas izmantot bērnu un jauniešu vakcinācijā pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!