Foto: Lauris Aizupietis/F64
Daugavas upes peldvietas "Rumbula" ūdens mikrobioloģiskie rādītāji neatbilst higiēnas prasībām, tādēļ šajā peldvietā ir aizliegts peldēties, portālu "Delfi" informēja Veselības inspekcijā (VI).

Inspekcija aicina Rīgas pašvaldību Rumbulas peldvietā izvietot informatīvu zīmi "Peldēties aizliegts!".

VI speciālisti 4. un 5. jūlijā veica ūdens paraugu ņemšanu visās 58 Latvijas oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās. Pārējo 57 peldvietu laboratorisko analīžu rezultāti vēl tiekot apkopoti, līdz ar to tos plānots publiskot 8. jūlijā.

Inspekcijas speciālisti oficiālo peldvietu ūdens kvalitāti sezonas laikā – no 15. maija līdz 15. septembrim – pārbaudot reizi mēnesī un vērtējot gan laboratoriski, gan vizuāli.

Pēc VI paustā, laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji, piemēram, fekālā piesārņojuma indikatori – zarnu nūjiņas un enterokoki. Savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, kā arī pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem, naftas produktiem ūdenī un zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Attiecīgā informācija tiks izvietota konkrētās peldvietas informatīvajā stendā.

Kā norāda VI, ieteikums nepeldēties būtu ievērojams jutīgām iedzīvotāju grupām: maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!