Foto: DELFI

Neatkarības atgūšanu par lielāko Latvijas sasniegumu galvenokārt uzskata gados vecākie Latvijas iedzīvotāji, pavēstīja "Baltic International Bank" korporatīvās komunikācijas vadītāja Teika Lapsa, atsaucoties uz jaunākā "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījuma datiem.

"Aptaujas "Baltic International Bank Latvijas barometrs" ietvaros iedzīvotājiem tika uzdots jautājums par to, ko viņi uzskata par būtiskāko Latvijas sasniegumu pēdējo 100 gadu laikā, jau gatavu variantu vietā ļaujot sniegt savas atbildes. Visvairāk respondentu uzskata, ka valsts ievērojamākais sasniegums ir neatkarības atgūšana un brīvība. Līdz ar vecuma grupu pieaugumu secīgi pieaug arī šī viedokļa piekritēju skaits," klāstīja Lapsa.

Tostarp viņa norādīja, ka starp jauniešiem jeb iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem šo atbildi izvēlējies katrs ceturtais respondents, kamēr nākamajā vecuma grupā (respondenti no 25 līdz 34 gadiem) šādu atbildi snieguši 37%, bet brīvību un neatkarības atgūšanu kā galveno Latvijas sasniegumu visvairāk atzīmējuši respondenti vecuma grupā no 35 līdz 54 gadiem - 41%.

Vienlaikus Lapsa norādīja, ka pretēja tendence vērojama atbildē par sasniegumiem sportā - līdz ar vecuma grupas pieaugumu šīs atbildes piekritēju īpatsvars samazinās. Ja vecumā no 18 līdz 34 gadiem 27% respondentu atbildē par būtiskākajiem sasniegumiem pēdējo 100 gadu laikā minējuši sasniegumus sportā, tad starp respondentiem vecumā no 55 līdz 74 gadiem šādu atbildi sniedzis vien nedaudz vairāk kā katrs desmitais. Savukārt sasniegumus kultūras jomā visvairāk atzinuši respondenti, kuri ir vecāki par 64 gadiem (17%), bet vismazāk - katrs desmitais - vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Tajā pašā laikā panākumus zinātnes un izglītības jomā visvairāk novērtējuši jaunieši.

Jautājumā par "sapņu zemes" ideāla sasniegšanu starp dažādām vecuma grupām krasākās atšķirības vērojamas uzskatā, ka tieši laba, starptautiski atzīta izglītība ir galvenais šķērslis ceļā uz ideālu valsti. To visvairāk atzinuši iedzīvotāji līdz 24 gadu vecumam - 36%.

"Savukārt darbspējīgie tuvāk pusmūža vecumam vairāk uztraucas par jau esošās karjeras pilnveidošanu. To arī pierāda vecuma grupu atšķirīgie uzskati atbildē, ka bezdarba līmeņa samazināšana un darba atrašanas iespēju uzlabošana palīdzētu valstij sasniegt sapņu zemes statusu – šo atbildi visvairāk izvēlējušies respondenti vecuma grupā no 45 līdz 63 gadiem (62%)," atzīmēja Lapsa.

Tāpat iespēju saņemt kvalitatīvu veselības aprūpi, kā arī labākas pensiju un pabalsta sistēmas izveidošanu kā būtiskus faktorus valsts pilnveidošanai atzīmējuši vecākie aptaujas iedzīvotāji (54-74 gadi), abus atbilžu variantus izvēloties vairāk nekā pusei aptaujāto. Turklāt no reģioniem veselības aprūpes jautājums svarīgākais ir rīdziniekiem, no kuriem šo atbildi atzīmējuši 43%, bet no aptaujātajiem Zemgales iedzīvotājiem veselības aprūpes uzlabošanu valsts pilnveidei izvēlējušies 28%.

Taujāti par saviem apņemšanās plāniem līdz Latvijas simtgadei, spilgtākās atšķirības respondenti uzrādījuši atbildē par labu dzīvesvietas uzlabošanai. "Šeit vien 14% atbilžu veido jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Toties no respondentiem 45-54 gadu vecumā gandrīz katrs ceturtais minējis apņemšanos pilnveidot savu dzīvesvidi," teica Lapsa.

Teju vienisprātis visu vecuma grupu respondenti bijuši atbildē par to, ka pirms Latvijas simtgades viņi vēlētos izzināt Latviju un tās kultūru, ceļojot, lasot grāmatas un pilnveidojot zināšanas citās aktivitātēs. Tikmēr reģionu dalījumā šajā atbildē manāmi visnotaļ spilgti kontrasti; Rīgas un Zemgales iedzīvotāji Latvijas kultūras izzināšanu kā apņemšanos atzinuši visvairāk (16% no abiem reģioniem), bet viszemākais skaits šīs apņemšanās izvēlē bijis kurzemnieku vidū, šādu atbildi sniedzot 4% šī reģiona iedzīvotājiem.

Arī viedoklis par to, ka Latvijas simtgades svinības ir lieliska iespēja saliedēt valsts iedzīvotājus, apvieno visu vecumu grupu respondentus ar līdzvērtīgu atbilžu īpatsvaru. Lielākās domstarpības bijušas viedoklī par to, vai simtgades svinības ir nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšana, - vecuma grupu vidējais posms (vecumā no 45 līdz 63 gadiem) šo viedokli paudis visvairāk (33%), kamēr šim viedoklim piekrīt 22% jauniešu, veidojot vismazāko īpatsvaru šajā atbilžu variantā.

Simtgades svētkus par lielisku iespēju saliedēt valsts iedzīvotājus visvairāk uzskata Vidzemes reģiona iedzīvotāji (38%), turpretim vismazāk šim uzskatam piekrīt iedzīvotāji Kurzemē (19%). Savukārt 39% rīdzinieku ir svarīgi, ka simtgades svētki palīdzētu valstij gūt atpazīstamību starptautiskā līmenī, tikmēr šis pats aspekts ir būtisks teju uz pusi mazāk kurzemniekiem.

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!