Valsts iepirkumu uzraudzības birojs (VIUB), pārbaudot Latvijas poligrāfijas uzņēmumu asociācijas (LPUA) un divu uzņēmumu sūdzību par iespējamiem pārkāpumiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajā konkursā par pavadzīmju piegādātāju, nav konstatējis pārkāpumus un secinājis, ka konkurss noritējis juridiski korekti, informēja VIUB direktors Andrejs Tiknuss.
Viņš pauda, ka, pārbaudot VID dokumentāciju, konstatēts, ka no pieciem pretendentiem divi - a/s "Preses nams" un "Britannia banknote (aero-print) Limited" - nebija iesnieguši kvalifikācijas dokumentus un līdz ar to piedāvājums neatbilda konkursa nolikumam.

Savukārt divas citas kompānijas - a/s "Tehnoinform" un SIA "Alise T" - nebija iesniegušas preču pavadzīmju rēķina paraugus. Tiknuss sacīja, ka tās nebija izpildījušas svarīgāko nosacījumu - nebija iesniegušas dobspiedes jeb tā saucamā "intaglio" paraugu un līdz ar to neatbilda konkursa nolikumam.

Atlikusī kompānija "Baltijas banknote" bija izpildījusi visus konkursa nolikuma nosacījumus, tāpēc tika atzīta par konkursa uzvarētāju. Sūdzības kopā ar asociāciju bija iesnieguši a/s "Preses nams" un a/s "Tehnoinform".

Tiknuss pauda, ka VIUB nevērtēja konkursa ekonomisko pusi. Tāpat viņš sacīja, ka gadījumā, ja VIUB būtu atklājis kādus pārkāpumus, birojam nebūtu tiesību anulēt konkursa rezultātus, jo tas noslēdzies pērnā gada oktobrī, kad VIUB vēl nepastāvēja.

Viņš arī teica, ka, iepazīstoties ar VID rīkotā konkursa dokumentāciju, neizpratni radījis fakts, ka ar konkursa rezultātiem neapmierinātie uzņēmumi sākuši sūdzēties tikai šogad, un nav izmantojuši iespēju mēneša laikā pēc konkursa rezultātu pasludināšanas tos pārsūdzēt.

Tiknuss sacīja, ka VIUB atzinumu akceptējis finansu ministrs un tas tiks nosūtīts visiem sūdzības iesniedzējiem un Ģenerālprokuratūrai. Tāpat atzinuma kopija ar pavadrakstu tiks nosūtīta Ministru prezidentam.

VIUB direktors pauda, ka atzinumā sūdzētājiem norādīts, ka viņiem atbilstoši Latvijas likumdošanai ir tiesības civiltiesiskā kārtībā vērsties tiesā ar prasību pret VID.

Savukārt VID komunikāciju daļas vadītāja Dita Kļaviņa BNS pavēstīja, ka "Baltijas banknote" jaunās pavadzīmes varētu sākt drukāt 22.aprīlī vai arī vēlāk. Viņa apstiprināja, ka līdzšinējais līgums par pavadzīmju piegādi ar "Preses namu" beigsies 21.aprīlī.

BNS jau ziņoja, ka Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija (LPUA), a/s "Preses nams" un a/s "Tehnoinform" uzskata, ka VID konkursa dēļ Latvijas uzņēmējdarbībai tiks nodarīts kaitējums triju miljonu latu apjomā.

LPUA un abi uzņēmumi uzskata, ka VID, konkursā par pavadzīmju piegādātāju izvēloties individuālo uzņēmumu "Baltijas banknote", pārkāpis likumu "Par valsts un pašvaldību pasūtījumu", jo no trijiem piedāvājumiem - "Baltijas banknotes", "Preses nama" un "Tehnoinform" - izvēlējies visdārgāko, "Baltijas banknotes", piedāvājumu.

Pēc minētā iesnieguma saņemšanas pārbaudi nolēmusi uzsākt Valsts kontrole. Tā tiks veikta martā. Savukārt Ģenerālprokuratūra atteikusies izvērtēt iesniegumu, paužot, ka tas ir VIUB kompetencē.

VID ir norādījis, ka izvēlēts ir visdrošākais piedāvājums, ko atzinuši arī iekšlietu speciālisti. Jauns konkurss tika rīkots tieši tādēļ, ka pēdējā laikā atklāti samērā bieži pavadzīmju viltošanas gadījumi un galvenais kritērijs ir bijis veidlapu drošība. Arī Finansu ministrijas amatpersonas ir paudušas, ka ažiotāžu ap konkursu pašlaik galvenokārt var saistīt ar zaudētāju interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!