Foto: Google Maps

Rīgas pilsētas būvvaldes Apstādījumu saglabāšanas komisija liegusi Aizsardzības ministrijai (AM) nocirst trīs kokus, kas slejas pie tās ēkas Skolas ielā.

Būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns portālam "Delfi" norāda, ka komisija 7. augusta sēdē atteica AM visu trīs prasīto koku ciršanu.

"Ņemot vērā koku ciršanas iemeslu, kā arī to, ka publiskās apspriešanas laikā pret koku ciršanu bija izteikušies aptuveni 130 cilvēku, atļaut cirst minētos kokus pēc komisijas ieskatiem būtu nesamērīgi," norāda Butāns.

Informatīvajā plakātā pie AM norādīts, ka kokus cirst nepieciešams "lai nodrošinātu teritorijas pārredzamību" pie ēkas.

AM medijos iepriekš skaidroja, ka koku īstenais ciršanas iemesls ir garāmgājēju drošība. Ministrijas Valsts sekretārs Jānis Garisons raidījumam "TV3 Ziņas" klāstīja, ka viens no kokiem ir izpuvis, otrs noliecies, bet trešais koks – tūja – garāmgājējiem traucējot.

Ministrijā portālam "Delfi" norāda, ka šobrīd nevar komentēt iespējamas koku ciršanas alternatīvas, kas pasargātu gājējus no trīs koku radītā apdraudējuma. Iestāde sagaida, ka iedzīvotāju drošības nodrošināšana būs izklāstīta Apstādījumu saglabāšanas komisijas administratīvajā aktā. Taču AM tādu pagaidām nav saņēmusi.

Būvvaldes pārstāvis Butāns paskaidro, ka aktā būs ieteikums piesaistīt arboristus, kas sniegs tālākas rekomendācijas drošības palielināšanai. Parakstītu komisijas lēmumu Rīgas pilsētas būvvalde ministrijai, visticamāk, nosūtīs trešdien.

Taču trīs no cirvja paglābtie koki garāmgājējus neapdraud, norāda Butāns. Būvvalde tos ir pārbaudījusi un secinājusi, ka tie šobrīd nav atzīstami par bīstamiem.

Tikmēr Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs izsludinājis divus iepirkumus AM ēkas remontdarbiem, liecina Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamā informācija.

Iepirkumā par ēkas Skolas ielā 1 jumta remontdarbiem uzvarējis SIA "Ondulat", apņemoties darbus veikt par 30 579 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Savukārt iepirkums par nama fasādes vienkāršoto atjaunošanu vēl nav noslēdzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!