Foto: LETA

Latvijas Neatliekamās medicīnas speciālistu asociācija aicina labot Ministru kabineta rīkojuma normu, kas nosaka, ka līdz 7. februārim klātienē drīkst notikt prakse vien 6. studiju gada medicīnas studentiem, tā vietā ļaujot klīnisko praksi realizēt no trešā kursa, neradot veselības aprūpes pieejamības pārrāvumus, portālu "Delfi" informēja asociācijas prezidents Rafaels Ciekurs.

Ministru kabinets šī gada 21. janvārī veica grozījumus rīkojumā Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", kas nosaka līdz 7. februārim pagarināt epidemioloģiskos drošības pasākumus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu, turklāt paredzot, ka klātienē drīkst notikt klīniskā prakse rezidentūrā un praktiskās nodarbības 6. studiju gada medicīnas studentiem, lai sniegtu atbalstu slimnīcām.

Asociācija uzskata, ka šāda norma ir diskriminējoša pret visiem pārējiem veselības aprūpes studiju programmu studentiem.

"Ir skaidri zināms, ka šodienas apstākļos ir izteikts trūkums pēc aprūpes personāla, kas spētu palīdzēt pārvarēt veselības aprūpē esošo ārkārtas stāvokli, tāpēc studiju programmu "ārstniecība" studenti un topošie ārstu palīgi arī var iesaistīties veselības aprūpes nodrošināšanā, lai sniegtu atbalstu slimnīcām un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam," norādīts asociācijas vēstulē.

Nedodot iespēju topošajiem ārsta palīgiem realizēt klīnisko praksi, var tikt aizkavēta jaunu profesionāļu ienākšana darba tirgū, respektīvi, 2021. gada jūnija mēnesī nebūs jauno profesionāļu, kas varētu sākt darba tiesiskās attiecības ar veselības aprūpes iestādēm, brīdina asociācija.

Latvijas Neatliekamās medicīnas speciālistu asociācija aicina nekavējoties labot šo normu, nosakot, ka studiju programmas "Ārstniecība" trešo studiju kursa studenti var nekavējoties piedalīties klīniskās prakses realizēšanā attiecīgi izvēlētajās ārstniecības iestādē, tādejādi ilgtermiņā neradot veselības aprūpes pieejamības pārrāvumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!