Foto: AP/Scanpix/LETA
Vakcinācija pret Covid-19 kā liels eksperiments uz cilvēci jau krietni pirms vakcinācijas uzsākšanas bijis iecienīts temats sazvērestību teoriju mīļotāju un maldinošu ierakstu autoru vidū sociālajos tīklos. Taču konkrētas aprises tas ieguvis lielu popularitāti guvušā kādas Ingunas ierakstā "Facebook", ar ko dalījušies vairāki tūkstoši lietotāju. Ierakstam pievienotajā video sieviete zvana vienam no vakcīnu ražotājiem "Pfizer", viņu savieno ar automātisko atbildētāju. Tā tekstā sadzirdētie vārdi, ka vakcīnai pret Covid-19 ir tikai pagaidu atļauja Lielbritānijā, liek viņai secināt, ka tā ir eksperimentāla, līdz ar to bažas raisoša.

Šādas bažas noraida Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un skaidro, ko nozīmē "pagaidu atļauja" Lielbritānijā un kā ir Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā.

""Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā vakcīna pret Covid-19 nav eksperimentāla. Šai reģistrētajai vakcīnai ir veikti trešās fāzes klīniskie pētījumi. Vakcīnu vai zāļu reģistrācija nav iespējama bez šīs fāzes rezultātu sniegšanas un izvērtēšanas Eiropas Zāļu aģentūrā, jo tā ir viena no pamatprasībām reģistrācijai. "Pfizer" un "BionTech" vakcīnas klīniskajos pētījumos piedalījās ap 44 tūkstošiem cilvēku," uzsver ZVA sabiedrisko attiecību pārstāve Dita Okmane.

"Facebook" ievietotais video ir latviešu valodā, tā galvenā varone zvana uz Lielbritāniju, "Pfizer" biroju, lai iegūtu informāciju par šīs kompānijas ražoto vakcīnu pret Covid-19. Pēc savienojuma viņa video skatītājiem skaidro angļu tekstu, ko uztvērusi no automātiskā atbildētāja. "Ko es dzirdēju, ja es nekļūdos – un man angļu valoda ir kā otra dzimtā valoda –, Apvienotajā Karalistē nav šīs autorizācijas lietot šo vakcīnu, ir kaut kāda "temporarily", kas ir pagaidu atļauja. Tātad būtībā, bez tieši tiem vārdiem, bet ko es dzirdēju, ka tā ir šobrīd eksperimentāla vakcīna un to tā kā var ārkārtējos gadījumos lietot, bet pagaidu, un ka viņi cer iegūt autorizāciju," viņa stāsta.

Kopumā 17 minūtes garajā video runātāja stāsta saviem skatītājiem, ka "faktiski notiek eksperiments", un viņa nav droša, vai viņu apmierinātu piedāvājums laist savā miesā eksperimentālu šķidrumu nezinot, ar ko tas beigsies. Tāpat arī šajā video viņa pārstāsta novecojušas Pasaules veselības organizācijas rekomendācijas attiecībā uz masku nēsāšanu, uzdodot tās kā aktuālās, par kurām mediji neziņojot.

Ko nozīmē vakcīnas pagaidu atļauja Lielbritānijā

Attiecībā uz video pieminētajām ziņām par Lielbritāniju, ZVA pēc iepazīšanās ar video saturu norāda, ka Lielbritānijā "BioNTech" un "Pfizer" izstrādātajai Covid-19 vakcīnai ir izsniegta pagaidu atļauja lietošanai un piegādei ārkārtas situācijā. Šo pagaidu atļauju ir izsniegusi nacionālā uzraugošā iestāde – Lielbritānijas Zāļu un veselības aprūpes produktu regulatorā aģentūra (MHRA). "Šī pagaidu atļauja ir rīks, kas ļauj dažās valstīs uz laiku piegādāt un lietot nereģistrētas zāles noteiktās sabiedrības veselības apdraudējuma ārkārtas situācijās, kā, piemēram, Covid-19 pandēmijas laikā. Jāmin arī, ka Lielbritānijā šīs Covid-19 vakcīnas atsevišķas sērijas kļuva pieejamas pirms Eiropas Komisija šo vakcīnu oficiāli apstiprināja jeb reģistrēja lietošanai visā ES," stāsta ZVA pārstāve Okmane.

Eiropas Savienībā (ES) savukārt ir cits regulators rīks vakcīnu reģistrēšanai jeb apstiprināšanai – proti, tā ir reģistrācija ar nosacījumiem. "Reģistrācija ar nosacījumiem ir viens no ES regulējošajiem mehānismiem, lai atvieglotu agrīnu tādu medikamentu pieejamību, kas apmierina līdz šim neapmierinātas medicīniskās vajadzības, tostarp ārkārtas situācijās, kāda ir arī pašreizējā pandēmija," paskaidro Okmane. Kopš 2020. gada 21. decembra "Pfizer-BioNTech" izstrādātā vakcīna "Comirnaty" ir oficiāli reģistrēta jeb apstiprināta ar nosacījumiem lietošanai visā ES, tajā skaitā Latvijā. Šī vakcīna ir paredzēta koronavīrusa Covid-19 infekcijas novēršanai personām vecumā no 16 gadiem.

"Šī vakcīna, tieši tāpat kā citas vakcīnas un zāles, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir tikusi pārbaudīta pēc vienādi augstiem drošuma, kvalitātes un efektivitātes standartiem. Nekādas atkāpes no stingrajām prasībām vakcīnu izpētei un apstiprināšanai Eiropas Savienībā netika veiktas," norāda Okmane un paskaidro: vakcīnas pret Covid-19 ES tiek apstiprinātas tikai gadījumā, ja EZA saņem uzticamus un pārliecinošus zinātniskus pierādījumus, ka vakcīnu sniegtie guvumi daudzkārt pārsniedz riskus. Tā kā veiktie pētījumi apliecina, ka šī vakcīna ir efektīva un droša, EZA vakcīnu ieteica reģistrēt lietošanai ES.

Portāls "Delfi" arī uzrunāja ieraksta autori Ingunu "Facebook", jautājot, kas liek domāt, ka pieminētā "Pfizer-BioNTech" vakcīna ir eksperimentāla, proti, tā nav izgājusi trešās fāzes klīniskos pētījumus. Atbildē viņa rakstīja: "Būtībā mani uztrauc tas, ka tādā steigā tiek piedāvāts tāds preparāts ar jaunu nezināmu tehnoloģiju tajā, par kuru neviens neko līdz galam nezina....un tagad milzum daudz profesoru un zinātnieku tagad runā un apšauba, ka vispār tik ātrā laikā varēja uztaisīt ko mēs esam pieraduši saukt par vakcīnu."

Vai maskas ir kaitīgas un neiesakāmas

Tāpat arī video ieraksta veidotāja velta skarbus vārdus sejas masku nēsāšanai. "Tas, kas notiks pēc tam ar cilvēkiem, maskas valkājot, indējot plaušas, – skābekļa trūkums smadzenēs utt., utt. Pat Pasaules veselības organizācija (PVO), kura ir tik ļoti svarīga institūcija Covid-19 pasākumā, brīdina un pasaka, ka nevajag veseliem cilvēkiem bez simptomiem, iesnām, klepus valkāt maskas (..), bet par to mediji neziņo, par to netiek atzīmēts," saka runātāja un brīnās, kāpēc tiek ignorēts, ka organizācija maina domas.

Par to, ka PVO patiešām mainīja savas domas, tiesa, padarīja daudz stingrākus savus ieteikumus, rakstījuši pasaules un Latvijas lielie mediji. Kā vēstīja britu raidorganizācija BBC, pagājušajā pavasarī PVO tiešām ieteikusi maskas nēsāt tikai saslimušajiem un cilvēkiem, kuri par slimajiem rūpējas, taču jau pērnā gada jūnijā PVO mainīja savu nostāju un mudināja valdības lūgt ikvienu valkāt maskas iekštelpās un publiskās telpās, kur pastāv vīrusa pārnešanas risks, savukārt decembrī šo nostāju vēl pastiprināja ar detalizētākiem ieteikumiem.

PVO pārstāvniecība Latvijā portālam "Delfi" atzīst, ka vajadzības gadījumā pielāgo savus ieteikumus, pamatojoties uz mainīgo situāciju un jauniem zinātniskiem atklājumiem. "Tādējādi PVO koriģēja savus ieteikumus par masku valkāšanu, lai iekļautu vispārējo populāciju apgabalos, kuros vai nu jau ir konstatēta, vai ir aizdomas par Covid-19 transmisiju sabiedrībā vai infekcijas uzliesmojumiem noteiktās vietās. Tomēr lēmumam ieteikt vai padarīt obligātu masku izmantošanu jebkurā scenārijā būtu jābūt balstītam uz valdības vērtējumu par vietējo kontekstu, kultūru, masku pieejamību un nepieciešamajiem resursiem," skaidro PVO.

PVO iesaka maskas izmantot kā daļu no visaptveroša profilakses un kontroles pasākumu kopuma, lai samazinātu Covid-19 izplatību. Vienlaikus organizācija atzīst, ka tikai masku lietošana ir nepietiekama, pat ja tās lieto pareizi, tāpēc PVO iesaka pieeju "dari visu". Tas nozīmē, ka svarīgi ievērot roku higiēnu, kā arī pareizi lietot, uzglabāt un tīrīt vai iznīcināt maskas, lai nodrošinātu to efektivitāti. Fiziskā distancēšanās, klepošanas un šķaudīšanas etiķetes ievērošana un citi sabiedrības veselības un sociālie pasākumi infekcijas profilaksei un kontrolei arī ir šīs visaptverošās paketes kritiskas sastāvdaļas, lai novērstu Covid-19 pārnešanu no cilvēka uz cilvēku.

Tāpat arī PVO norāda, ka ilgstoša medicīnisko masku lietošana var būt neērta; tomēr tā neizraisa CO₂ intoksikāciju vai skābekļa deficītu. PVO iesaka, ka sportojot cilvēkiem nevajadzētu valkāt maskas, jo sviedri var masku padarīt mitru ātrāk, kas var apgrūtināt elpošanu un veicina mikroorganismu augšanu. Tāpat arī aicina nelietot vienreiz lietojamo masku atkārtoti un vienmēr nomainīt to, tiklīdz tā kļūst mitra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!